Kolumne

Po referendumu: Levim političnim voditeljem ni ime Fajon ali Mesec

14.7.2021 / 06:10 Komentiraj
Niso zmagale leve stranke. One ne morejo zbrati niti 48 glasov v Državnem zboru. Kaj šele glasov več kot 650.000 volilcev.

Zmagali smo! Na referendumu o vodi smo končno zmagali ne samo tisti, ki smo proti janšizmu. Ampak predvsem tisti, ki imamo kritično držo do slovenskega postsocialističnega kapitalizma. Ta s svojo neoliberalno logiko deluje v korist političnih in ekonomskih elit, ki si tlačijo v žepe javno in družbeno dobro. In ki mislijo, da lahko ukradejo vse, če imajo za sabo kapitalske centre. Vse. Družbeno ustvarjeno ekonomijo. Slovenske gozdove. Itd. In zdaj so hoteli še vodo.

Pa se jim ni izšlo. In zdaj se vsi sprašujejo, kako je mogoče, da se je levo orientirano volilno telo končno prebudilo. 

Kar je treba povedati najprej: levo orientirano volilno telo se ni prebudilo kot kakšna Trnjulčica. Levo orientirano volilno telo je že zdavnaj budno. Zgodilo se je to, da so bili dani pogoji, da se bodo ljudje premaknili tistih nekaj metrov od svojega doma do volišča.

S tem ne mislim, da se levo orientirano volilno telo teh nekaj metrov ponavadi ne premakne zato, ker je leno. Ampak...

“Pri tokratnem referendumu so bili izpolnjeni trije ključni pogoji za aktivacijo volilnega telesa. Prvič, neposredna demokracija. Drugič, preživetje. In tretjič, upor proti strankokraciji.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE