Kolumne

Po mojem štetju: Olimpijske igre kot dogodek izven časa

13.8.2021 / 06:10 Komentiraj
In seveda bodo ostali košarkarji. Tokrat nismo gledali Američanov, Litovcev in Rusov. Dream team je bil tokrat iz Slovenije.

Čas merim s pomočjo olimpijskih iger. Tega si seveda nisem izmislil sam. Olimpijada je že v antiki pomenila tudi časovno enoto, štiriletno obdobje med igrami. Ampak pri meni gre za skoraj pogojni refleks, ki mi je ostal iz otroštva. Zgodovinskega konteksta takrat nisem poznal, olimpijske igre pa sem kljub temu doživljal kot nekaj, kar deluje po lastnih časovnih zakonitostih. Kot dogodek izven časa.

Življenje teče s svojim tempom, stvari se dogajajo, kot se pač dogajajo, vse skupaj pa se vsaka štiri leta ustavi. Zastoj, premolk, glasbena cezura — kot križec na časovni premici. Orientirpunkt, okrog katerega se strukturira preostanek življenja.

Seveda so olimpijske igre predvsem športni spektakel, ki ga je že davno prežvečila in pogoltnila oglaševalska industrija. Ta izjava ni cinična, je samo realna. Ampak olimpijada nas vedno znova prelisiči in nas zapelje v vzporedno resničnost. Dogodek izven časa je tudi izven vsakdanje realnosti. Igre so zrasle iz mita in...

Avstrijska kolesarka Anna Kiesenhofer prihaja v cilj na olimpijski ženski dirki v Tokiu. — [Fotografija: Christopher Jue/EPA-EFE]EPA-EFE
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE