Kolumne

22. FDF (1.): V kinu po 144 dneh. Komunisti so znali snemati filme.

17.6.2020 / 06:05 Komentiraj
Človek bi si mislil, da bomo zadovoljni, da lahko spet hodimo na kulturne prireditve. Hja. Pa ni pravega veselja. Ni isto.

Letošnji (22.) Festival dokumentarnega filma si bomo zapomnili po tem, da je bil ena prvih kulturnih prireditev po sprostitvi karantene. FDF bi moral biti že od 11. do 18. marca, a je bil prestavljen za tri mesece na termin od 9. do 16. junija.

Tako sem po natanko 144 dneh — odkar sem januarja sinova peljal v kino gledat Odisejo v vesolju —, bil prvič v kinu. Bilo je … — no, postpandemično, skoraj postapokaliptično. 

Človek bi si mislil, da bomo veseli in zadovoljni, da lahko spet hodimo na kulturne prireditve. Hja. Ko sem prebral spremno besedo programskega diektorja Simona Popka — da bo to »festival distance«, brez »druženja«, »strokovnih srečanj«, »izmenjave mnenj« —, sem najprej pomislil, ah, no, očitno bo tako kot vedno. 

Pa vseeno ni bilo. V takih okoliščinah ni pravega veselja. Ni isto. Morda postajam grumpy, ampak pravila za obiskovanje prireditev so obupna. V precejšnji meri se mi zdijo tudi brez veze.

Bolj papeški od Kreka

Od razglasitve...

Župan Zahodnega Berlina Ernst Reuter, 9. 9. 1948: »Schaut auf diese Stadt!«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE