Kolumne

Plavanje med plastiko: Kaj delajo Hrvati s svojim morjem?

21.8.2019 / 06:10 Komentiraj
Nikoli še nisem videla toliko plastike kot letos. Zgražali smo se že dolgo. Zdaj, ko je morje res zasvinjano, pa nič.

Že leta se sprašujem, kaj delajo Hrvati s svojim morjem. Z morjem, od katerega bi lahko dobro živela vsa Hrvaška. Če bi ga znala prav »uporabiti«.

Besedo dajem v narekovaje, ker v resnici ne mislim na uporabo v dobesednem smislu. Ampak na to, da bi Hrvaška na tem prelepem kosu Jadrana — če bi znala — lahko oblikovala smiselno delujočo ekonomijo. Katere cilji ne bi bili samo kratkoročni učinki hitrega ropanja in izplena.

Taka ekonomija bi lahko iz Hrvaške naredila eno najbolj kvalitetnih turističnih destinacij na svetu. In državo, ki morju in obali ne bi jemala. Ampak vračala. In to ne samo v ekonomskem smislu, ampak tudi v socialnem.

Kaj vem kot turistka

Toda na Hrvaškem se ne zgodi nič. Vsaj nič takega, kar bi kazalo, da se je hrvaški turizem obrnil v produktivno smer. V smislu socialnih učinkov. Kamor sodijo tudi ekološki učinki.

Seveda kot turistka vem, da plavam v mikroplastiki. Vem, da tam, kjer vidim krasno, čisto,

»Tisti, ki obiskujemo divje plaže, smo se že pred leti navadili, da jih domačini ne čistijo. Zato smo jih začeli čistiti sami. Ampak v vseh teh letih še nisem videla, da bi bilo v morju toliko plastike kot letos. Prej je plaval samo kak osamljen kos. Takrat smo se zgražali, da je morje zasvinjano. Zdaj, ko je res zasvinjano, pa ne reagira nihče.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE