Kulumne
#vlada #desnica #mediji
Kokodakanja desnice ne moremo čez noč izklopiti. Lahko pa ga ignoriramo.
Logo 29.04.2022 / 06.10

Na SDS mentaliteto smo morali reagirali. Janšizem je (bil) stanje duha, ki ga brez naših reakcij ne bi bilo. A zdaj ne več.

"Začnimo janšizem ignorirati. Seveda ne bo šel nikamor — ampak kaj več kot nadloga in nevšečnost pa izven oblasti ne bo. Pomagajmo mu, da se izpraznjen, kot je, končno sesuje sam vase." — “vége” = “konec” (madž.) — [

Namreč odhajajočim z oblasti, ne pa tudi skozi vrata nepovrata.

To bo seveda potrebno ob upoštevanju predpostavke, da nam je prezentna razlika — če slikovito poenostavim — med Janšo, ki zmerja in zasmehuje neljube mu osebe na Twitterju kot premier, in Janšo, ki to dela kot navaden poslanec opozicije.

Vse to, kar smo dosedanji vladi najbolj zamerili, bi bilo skratka dobro odslej ignorirati. Naj specificiram in razložim.

Ne istega moralnega kalibra

Seznam očitkov je dolg, niso pa vse napake vlade in vsi njeni grehi enako hudi — ali vsaj ne istega moralnega kalibra. Treba je/bo ločevati med konkretnimi, operativnimi, upravnimi, menedžerskimi faili dosedanje garniture — ki jih bo treba popraviti (če je mogoče) — in med psihološko vojno in kulturnim bojem, ki sta spremljala vsa njena prizadevanja za domnevno ali namišljeno dobrobit Slovenije.

Precejšen del tega, kar smo vladi očitali, je bila strogo vzeto samo nadloga in nevšečnost. Na nek način je bila cela ta vlada ena sama nadloga in nevšečnost. Ni bilo prijetno živeti v državi, kjer je vlada s svojimi podrepnimi medijskimi muhami nenehno nadirala in zasmehovala državljane kot bedake, moralne propalice in dvoličneže.
​{embed_info_box}200451{/embed_info_box}

Backbencherska klaka

Zato mislim, da bi bilo dobro to desničarsko družbeno, družabno sranje gladko ignorirati.

Ko bodo Janša himself in njegovi strankarski in medijski privrženci kot Hojs, Mahnič, Škrinjarca, Jančič, Požar, Turk, Mamić, Vasle, Libertarec itd. itd. in manj znana falanga primitivcev naslednjič koga politično in medijsko omalovaževali, zmerjali, prodajali ksenofobijo, rasizem, trače, nacionalizem, seksizem, antikomunizem, debilizme … — potem jih ignorirajte. Škoda časa in mentalne energije. Saj so samo nenevarna opozicija ali backbencherska klaka opozicije. Ne spuščajte se z njimi v debato. Itak jih ne boste spreobrnili.

Ignorirajte tudi njihove zanikrne, umazane, lažnive, tendenciozne medije. Ti so kot vladna in provladna trobila doslej še bili do neke mere vredni naše pozornosti. Ker če nič drugega, glede na zlizanost z vlado in obojestransko vrednostno in mnenjsko identifikacijo je bil ta trash samo korpus delikti, kako zanikrna, umazana, lažniva, tendenciozna je znala biti ta vlada.

Psihološka vojna

Meni samemu in verjetno še mnogim je šlo pri tej vladi najbolj na živce to, da se je šla specialno vojno proti državljanom, ki je niso marali.

Ta vlada je za božjo voljo iskreno verjela, da ji kot oblásti pripada pravica do samoobrambe pred državljani. Do samoobrambe pred ljudskim glasom, da tako rečem, ki res ni bil vedno najbolj kultiviran in prizanesljiv, niti argumentiran.

Pa vendar: resda ne bogaboječi in poslušni — in po mnenju desničarjev zmanipulirani, indoktrinirani — državljani niso napadali vlade z bombami in mitraljezi, temveč kvečjemu s transparenti, zborovanji, vpitjem, tviti, slogani, kolumnami in drugimi oblikami stališč in mnenj.

Populizem internetnega komentariata

Problem te vlade je bil ta nemarni, ultimativno izenačevalni populizem. Hotela je biti ljudska, zato se je ves čas kregala z upornim ljudstvom in mu nastavljala ogledalo. Ker da smo vsi isti in ker se po neki konvenciji moramo tudi boriti z istim orožjem. Ker je tako pravično.

Komunikacijska logika in strategija vlade je bila, da so oni samo slučajno na oblasti in da se imajo pravico z nami kregati kot s sebi enakimi. To je bil populizem internetnega komentariata, ki je prilezel na oblast.
​{embed_info_box}200453{/embed_info_box}

Neprijetno je bilo živeti v navidez demokratični državi, kjer ima vlada ljudi za tako neumne in pokvarjene, kot imajo ljudje vlado sámo za neumno in pokvarjeno. Neprijetno je bilo živeti v navidez urejeni, funkcionalni državi, kjer ima vlada državljane milo za drago za norca in za barabe.

Ne se več zmeniti za to

Ko te vlade ne bo več, se ne bomo več mogli zgražati, da to počne oblast. Ker tega ne bo počela oblast, se nam za to ne bo več treba zmeniti.

Pizdakanja in kokodakanja desnice ne moremo čez noč izklopiti. Lahko pa ju ignoriramo. Brez Janševe strateške toksičnosti te vlade sploh ne bi bilo. Janša je ustvaril desničarsko mentaliteto, na katero se je cela Slovenija hočeš-nočeš morala odzivati. SDS je stanje duha, ki ga brez naših reakcij ne bi bilo.

Zato mislim, da je bolje, če začnemo janšizem končno ignorirati. Seveda ne bo šel nikamor — ampak kaj več kot nadloga in nevšečnost pa izven oblasti ne bo. Pomagajmo mu, da se — izpraznjen, kot je — končno sesuje sam vase

NAROČI SE
#vlada #desnica #mediji
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke