Kulumne
#odstop #Hojs #vlada
Piškotek za odstop: Cerberus Hojs veliko lajal, malo grizel
Logo 01.07.2020 / 06.10

Seveda pa je že vnaprej jasno, da se nima smisla prezgodaj veseliti, ker ga bo zagotovo nadomestil popadljivejši pes …

»Aleš Hojs, notranji minister in premierov desni testis, je ena taka Alenka Trop Skaza in Duša Trobec Bučan v eni osebi.«

Morda se še kdo spomni Alenke Trop Skaza, ministrice za zdravje v vladi Alenke Bratušek, ki je leta 2014 po enem mesecu odstopila »zaradi medijskih pritiskov« in ker da so bili »lobiji« dobaviteljev [medicinske opreme in zdravil] »premočni«.
Mogoče se spomnite tudi Duše Trobec Bučan — ali vsaj njene frizure —, ministrice brez listnice v Pahorjevi vladi, ki je odstopila leta 2011. Tudi zato, po lastnih izjavah, ker da so bili lobiji premočni.
Aleš Hojs, notranji minister in premierov desni testis, je ena taka Alenka Trop Skaza in Duša Trobec Bučan v eni osebi. Včeraj je namreč tudi on odstopil »zaradi medijskih pritiskov« in »pritiskov varnostnih organov« — o, groza! — zaradi »udbovsko-partijske strukture odločujočega dela policije« ter »tožilstva in sodstva ta iste [sic!] provenience«, kar da mu »ne omogoča učinkovite depolitizacije in sprememb v policiji«.

Kokice v Koloseju

Včeraj je bil po mojem dan, ko bi bilo bolje biti tiho in kot v Koloseju zobati kokice. Pa ne samo zato, ker ni bilo nobenega razloga za obžalovanje — pa tudi za navdušenje ne —, da sta presenetljivo odstopila notranji minister in za dobro vago še direktor policije.
Na prvi pogled se je zdelo, da se uresničujejo mokre sanje anarhistov. Le kdo ne bi privoščljivo ploskal odstopu simboličnega Cerberusa, ki sicer ni grizel, je pa zato seveda tem bolj zoprno lajal?
Obenem pa je bilo vsakomur že v istem hipu jasno, da se nima smisla prezgodaj veseliti in da to ne more biti dobro, ker lahko Hojsa nadomesti samo nek drug, še bolj hud pes … — ki pa ne bo lajal, ampak brez opozorila grizel, grizel, grizel.

Zakaj je minister moral odstopiti

Hojs je moral odstopiti, ker se na svojem položaju ni dovolj izkazal. Ne moreš biti notranji minister in (si) dovoliti, da dva meseca po tem, ko levičarska nacionalna televizija razkrije domnevne malverzacije pri nabavi zaščitne opreme, in nekaj dni po tem, ko levičarska revija zaradi tega ovadi ministra za gospodarstvo, NPU že čudežno izvaja racijo pri njem doma.
Hojs je bil s svojim tviteraškim kokodakanjem na isti valovni dolžini kot Janša, operativno pa seveda ne. Ministrska pooblastila gor ali dol, Janša se že ne bo sprijaznil tem, da bi strici iz ozadja usmerjali delo NPU in jim diktirali, kdaj naj res promptno ukrepajo — kot v primeru Počivalšek, torej pristransko proti vladi —, v drugih primerih — kot recimo NLB-Irangate ali Mladinine žilne opornice — pa da nikakor.

Mutna zadeva izza Lune

Zadeva je ravno prav mutna, da se bo zlahka navzela večnostnih in mistifikatorskih dimenzij Velikega poka iz leta 2008, iz katerega se je izcimila afera Patria. Pred nami sta nova era in téma desničarskega obtoževanja tako imenovane globoke države in samopomilovanja kot strategije političnega motiviranja.
To seveda ni nujno brez osnove. Janša je pohitel s premišljenim odgovorom, da preiskave pri Počivalšku ne komentira, komentira pa da »dvojna merila pri izboru prioritet NPU, tožilstva in sodstva«.
Človek bi dejansko moral biti najmanj z Lune — ali morda iz drugega, nekompatibilnega ideološkega balončka —, da ne bi že dolgo pred pristankom na Zemlji opazil teh preiskovalnih pristranskosti.

Projekcija

Moja projekcija je naslednja:

  • Janša bo za novega notranjega ministra našel in nastavil nekega jastreba.
  • Ta bo neglede na ministrska pooblastila popucal NPU in kar je še teh sumljivih »varnostnih organov«, ki jih grozno, toda pozno omenja Hojs.
  • Idealna izbira bi bil Damir Črnčec. Ne dam pa roke v ogenj, da bo novi notranji res on.
  • Hojsov odstop je tudi napoved zaostritve vladne politike. S protestniki ne bodo več delali v rokavicah. Protestnike bodo začeli provocirati in njihove nepremišljene reakcije izkoriščati v svoj prid.
  • Hojsov odstop je tudi napoved eskalacije medijskih antagonizmov in svinjanja na družbenih omrežjih.
  • Hojsov odstop bo tudi priložnost za obračun s Pop TV. Neljubo jim televizijo bodo poskušali oslabiti, kar jim bo prišlo prav tudi v luči pravkaršnjega madžarskega prevzema Telekomove Planet TV.
  • In če smo že pri tem: ko si bodo podredili NPU, bodo obračunali tudi z Mladino.
  • Pa še to: domnevam, da bo Hojs s svojimi bogatimi izkušnjami z Nore24TV postal generalni direktor RTV Slovenija, ko se bo Kaduncu čez manj kot eno leto iztekel mandat.

Zaključim lahko s parodijo in parafrazo jezikovnega, političnega, literarnega klišeja: slovenska pomlad se s Hojsovim odstopom ne bo prevesila v vročo politično jesen, temveč v permafrost našega nezadovoljstva.

NAROČI SE
#odstop #Hojs #vlada
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke