Kolumne

Pikavci in druge armijske zgodbe

24.5.2022 / 06:05 Komentiraj
Tisti, ki smo še služili v JLA, vemo, da so dogodki v dokumentarno-igranem filmu Generacija 71 precej realistično opisani.

Pred dnevi sem si ogledal slovenski dokumentarno-igrani film Generacija 71. Film govori o dogodkih ob razpadu Jugoslavije in o tem, kaj se je takrat dogajalo v vojašnicah. Tisti, ki smo služili v JLA, vemo, da so dogodki v filmu precej realistično opisani. Jaz sem imel srečo, da sem šel še ravno pravi čas v JLA — sem letnik 1970 —, da sem se tem dogodkom na srečo izognil.

Na dan odhoda sem šel k frizerju in mu naročil, naj me kar z mašinco pobrije na čim krajšo frizuro. Če me on ne bo, me bodo pač tam. Pa bi raje videl, da me nekdo, ki zna striči.

Prvi dan po prihodu je padel ukaz “na šišanje”. Zakaj, če pa sem ošišan, sem vprašal. “Slovenac, sad si u vojsci! Ima da slušaš naređenja! Na šišanje!” — “Razumem, druže potporučniče!” Sledil je pregovorni “razumeš ti moj kurac” — in sem šel.

Glancanje škornjev

Zvečer so nas podučili, da moramo zglancati vojaške škornje tako, da se bojo svetili. Predno smo jih lahko odložili in...

”Potem ne vem, če sem tiste škornje še kdaj pucal. Se narediš, kot da greš čistit, pokadiš par čikov pa hajd nazaj. V redu je.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE