Rubrike

Peter Handke: Pravljica iz sodobnih časov [odlomek iz romana]

8.8.2021 / 06:05 Komentiraj
“Moj načrt je nevaren. Če mi spodleti in se ne razprem, bom poražen enkrat za vselej. Konec bo z mojim domačnim skrivališčem.”

Moje leto v Nikogaršnjem zalivu — objavljeno leta 1994 — je osrednje prozno delo avstrijskega nobelovca Petra Handkeja in je zdaj dostopno tudi v slovenskem prevodu. Po dolgih letih popotovanj po svetu se prvoosebni pripovedovalec ustali v predmestju Pariza, ki ga imenuje Nikogaršnji zaliv. Tam v miru ustvarja, skrbi za hišo in vrt ter se sprehaja po okoliških gozdovih. S podrobnim opisovanjem svojih psiholoških doživljanj priklicuje “drugo preobrazbo”, potem ko je pred leti že doživel transformacijo, ki pa ga je napadla kot neke vrste bolezen. Tokrat si preobrazbe želi in je nanjo pripravljen. Čuti, da se lahko preobrazi le v svojem novem kraju bivanja in da ne sme bežati z geografskimi premiki. Ker povsem brez potovanj ne more ne živeti ne pisati, namesto njega potujejo njegovi prijatelji. Iz njihovih pisem sestavlja drobce informacij, s katerimi jih spremlja na domišljijskih potovanjih. Prijatelji ne vedo, da piše o njih in da v svojem pisanju potuje z...

Moje leto v Nikogaršnjem zalivu — objavljeno leta 1994 — je osrednje prozno delo Petra Handkeja in je zdaj dostopno tudi v slovenskem prevodu.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE