Kolumne

Peter Handke: »Balkane, Balkane, Balkane moj, budi mi silan i dobro mi stoj!«

15.10.2019 / 06:10 Komentiraj
Zadnja žrtev Balkana. Z njim vred (paradoksalno) so mnogi prepričani, da bi moral biti še zdaj silen in nam dobro stati.

Slovenci bi lahko bili v primeru Handke pametnejši. Vsaj načeloma. Tako kot so se že od razpada Jugoslavije pred tujci važili, da se spoznajo na razmere na Balkanu. Pa se v resnici ne. Zato tudi Handkeja ne štekajo in se skupaj z Zahodnjaki in Balkanci zgražajo, da bo dobil letošnjo Nobelovo nagrado za literaturo. 

Da je Handke leta 1996 s tekstom javno podprl srbsko stran v jugoslovanski vojni, protestiral proti bombardiranju Srbije leta 1999 in leta 2006 celo imel evlogijo na Miloševićevem pogrebu ne zmanjšujejo njegovih zaslug za literaturo. Ker za to bo pravzaprav dobil nagrado, kajneda?

Pisatelj ima pravico — če mu je pač do tega, da se moralno opredeljuje (kar sicer ni nujno, ni pa niti prepovedano) — do politične zmedenosti ali celo življenja v zmoti. Vsak pisatelj. Literatova politična zmedenost ali življenje v zmoti nista argument za to, da literat ne bi dobil nagrade za literaturo.

Nobelova nagrada Handkeju se

»Pisatelj ima pravico — če mu je pač do tega, da se moralno opredeljuje (kar sicer ni nujno, ni pa niti prepovedano) — do politične zmedenosti ali celo življenja v zmoti. Vsak pisatelj.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE