Rubrike

Petelinja pravica Josipa Ribičiča po sto letih [odlomek iz knjige]

18.9.2022 / 06:05 Komentiraj
"Ko se je mlad petelin, ki so mu dali ime Nadloga, prvič ločil od materinega krila, je skočil na plot, da si ogleda domovino."

Slovenski mladinski pisatelj, urednik in pedagog Josip Ribičič je napisal Kokošji rod leta 1924. Stoletje pozneje je pred nami prva posodobljena izdaja z avtorskimi ilustracijami slikarke Ejti Štih. Izšla je pri Založbi Vida.

Sedem zgodb, ki so podobne basnim, a to niso, družbenokritično odraža vzdušje po 1. svetovni vojni: lakoto, revščino, hlapčevanje in upor, pa izstopajoče, a hitro zatrte posameznike in prevlado gospodarjev ter bogatenje bogatih …

Glavni junaki zgodb Josipa Ribičiča končajo tragično. Pripovedi iz življenja kokoši in petelinov ne nakazujejo smiselnih sprememb. Nagovarjajo pa nas s temami, s katerimi se lahko poistovetimo še danes.

Josip Ribičič (1886–1969) se je rodil v Baški na Krku. Oče je bil Dalmatinec iz Omiša, mati Marija pa je bila iz Gorenje vasi nad Kanalom. Kot zavedna Slovenka je moža, sina in tri hčere naučila slovenščine.

Osnovno šolo je Josip Ribičič obiskoval v Ligu nad Kanalom in leta 1909 maturiral na...

Slikarka, ilustratorka, kiparka Ejti Štih (1957) od leta 1982 živi in ustvarja v Boliviji v mestu Santa Cruz de la Sierra.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE