Kulumne
#Politika #Janša #vlada
Petek, 13.: Idealen dan za novo vlado
Logo 14.03.2020 / 19.50

Dobro izpeljan začetek skrajšanega mandata zna biti Janševa zanesljiva vstopnica za naslednja štiri leta na Gregorčičevi.

“Me pa številka 13 vendarle malo moti. Marjan Šarec je vodil 13. vlado in je pogorel. Janez Janša je s svojo vlado štartal 13. v mesecu. Čas bo pokazal, kako srečna številka je to v resnici.”

To kolumno pišem v pričakovanju nove vlade in na dan, ko je v Sloveniji 141 primerov korona virusa. Prvi je bil potrjen pred natanko enim tednom. Zdi se, da je epidemija streznila vsaj del slovenske javnosti. Začuda tudi tisto v parlamentu, ki je pohitela z glasovanjem o predlaganih ministrih novega mandatarja in predsednika vlade Janeza Janše. Ker ima predsednik SDS v Državnem zboru udobno večino, se nikomur na njegovi strani ni bilo treba bati za zadostno število glasov.
Nova, štirinajsta vlada je torej zaprisegla v petek in je že sredi svojega prvega delovnega vikenda. V normalnih okoliščinah bi ji dali vsaj nekaj tednov, če že ne sto dni prizanesljivosti, toda to vlado sestavlja že toliko starih mačkov, da to ni potrebno. Sploh pa si ležernega uvajanja zaradi korona virusa ne more in ne sme dovoliti.

13

Me pa številka 13 vendarle malo moti. Marjan Šarec je vodil 13. vlado in je pogorel. Janez Janša je s svojo vlado štartal 13. v mesecu. Čas bo pokazal, kako srečna številka je to v resnici. Je bil Šarčev padec posledica slabe strategije? Politične nespretnosti, naivnosti? Napačne domneve, da premierov odstop ne potegne nujno za seboj novih volitev? Ali pa mu je spodletelo samo zaradi uroka nesrečne številke? To bo najbrž vprašanje, ki ga bodo duhoviteži znali vplesti v novodobne šale na njegov račun.
Prvi vikend nove vlade bo torej vse drugo kot priložnost za proslavljanje članov in privržencev SDS. Javno življenje v dani situaciji tako ali tako ni zaželeno, če že ne prepovedano, kar velja tudi za predsednika vlade.
Sicer pa je vodenje države Janša prevzel v stanju, kot ga je leta 2008 tudi predal. V novi krizi. Le da je država tokrat v boljši kondiciji, svetovno gospodarstvo pa zdaj ogroža virus in ne banka.
Prve naloge nove vlade bodo nedvomno usmerjene v pozorno spremljanje že sprejetih zdravstvenih ukrepov, do katerih je bil Janša že prej kritičen, tako da lahko pričakujemo razmislek o novih, še ostrejših, za še bolj učinkovito obvladovanje virusa. Roko na srce: obvladati virus pomeni ohraniti naš zdravstveni sistem pred totalnim kolapsom.

Globoki in boleči rezi

Tudi sicer ljudje pričakujejo, da jih bo vlada zaščitila pred nevarnostmi in grožnjami ter finančnimi zlomi, ki grozijo tako velikim kot malim, še najbolj pa samostojnim podjetnikom. Zato ima Janša tokrat idealno priložnost, da se izkaže kot moder, preudaren, sočuten in povezovalen voditelj. Oblast prevzema v težkih časih, toda po svoje tudi v situaciji, ki mu gre najbolj na roko. Ko je država v krizi, ko so ljudje prestrašeni, ko se počutijo ranljive, nebogljene, je verjetnost, da bodo voditeljem zaupali, veliko večja kot v primeru, ko gre vsem dobro. Dobro izpeljan uvodni del tega skrajšanega mandata zna biti zanesljiva Janševa vstopnica za naslednja štiri leta, od 2022 do 2026, na Gregorčičevi.

Obliži ali reanimacija?

Zato so skrbi upravičene. Ko zmanjka denarja, običajno izginejo tudi ideje in poti do izhoda in rešitev. Rezi, ki jih je treba narediti, bodo globoki in boleči. Zelo boleči.
Ali bomo tokratno krizo preživeli samo z nekaj obliži ali pa bo potrebna reanimacija, ni odvisno samo od nas. Vpetost v globalno ekonomijo, v kateri smo predvsem dobavitelj, povečuje našo odvisnost od stanja in preživetja drugih. Smo pa odvisni tudi od ravnanja in odločitev lastne vlade.
Ta ima sedaj priložnost, kakršne še ni imela. Zato pa bo tudi hitro jasno, kakšno oceno ji bomo dali.

NAROČI SE
#Politika #Janša #vlada
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke