Kolumne

Perverzno in obsceno: Na nas si ga drka ne Bog, ampak Janša

25.10.2022 / 06:10 Komentiraj
V slovenski kulturi je problem, da se brišejo meje med mainstreamom — da ne rečem akademizmom — in alternativo. Anything goes.

Berem, da je nekaj mladih pesnikov izdalo antologijo svoje poezije pod naslovom — khm … — Bog si ga drka na nas. Nisem presenečen, da je ob tem nastal cel cirkus. Na slepo targetirana, a tem bolj provokativna blasfemija je nehote presegla meje literarnega začetništva in končala pri Janši (kar je še manj presenetljivo) kot zadnji dokaz, da živimo v nekulturnih, dekadentnih, izrojenih časih.

Pustimo za začetek nadobudne pesnike in njihovo morda simpatično provokativnost pri miru. Mislim, da ni problem sámo bogoskrunsko izražanje in žaljenje verskih čustev in kar je še takih očitkov, ki jih je današnja literarna mladina zaradi te diverzije deležna. Bolj gre za to, da ne razumem, kako bi lahko kdorkoli — urednik zbornika, recimo, če avtorjev niti ne omenjam — za trenutek pomislil, da bi knjigo pod takim naslovom izdalo Društvo slovenskih pisateljev.

Današnja diverzantska mladina

Predsednik DSP Dušan Merc je prav storil, da antologije ni hotel izdati kot...

”Kakor hitro je dandanes nekaj nenavadnega in kao spornega na Radiu Slovenija, pride v populistično javnost in jo razburi, pa če je to njena stvar ali ne. (Ponavadi ni.)” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE