Rubrike

Paul Valéry: “Skrbno pripravljen del avtobiografije.” [odlomek iz eseja]

23.5.2021 / 11:55 Komentiraj
Eden od osrednjih francoskih pesnikov 20. stoletja je ključno zaznamoval razvoj literarne teorije kot vzhajajoče discipline.

Paul Valéry (1871–1945) je bil kot avtor pesnitve Mlada Parka (1917) in zbirke Šarmi (1922) slovenskim bralcem doslej znan kot eden od osrednjih francoskih pesnikov 20. stoletja. Njegovo esejistično delo pa je bilo odkrito šele pozneje, saj je v času svojega življenja objavil komaj kakšno desetino svojega dela.

Knjiga O poeziji. Izbrana predavanja in eseji, ki je izšla pri LUD Literaturi, prinaša izbor Valéryjevih esejev, v katerih se razkriva kot prefinjen mislec pesniške govorice. Malokateri avtor je razvil tako natančen in obsežen sistem opazovanja svojega lastnega ustvarjanja. Valéry je ključno zaznamoval razvoj literarne teorije kot vzhajajoče humanistične discipline. Čeprav je pesnik prispeval k številnim metodološkim smerem druge polovice 20. stoletja, so si ga najprej in najbolj prisvojili strukturalisti.

Valéry nas tudi kot teoretik opozarja, da vselej izhaja iz lastne izkušnje umetnika, pesnika, predvsem pa mislečega in čutečega človeka: “V...

Paul Valéry
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE