Kulumne
#golob #Janša #vlada
Pasti oblasti in politika požgane zemlje: Stara vlada proti novi
Logo 26.05.2022 / 06.10

Janševa strategija: “Še vse vlade smo s prakso političnega in psihološkega izčrpavanja pokopali. In bomo tudi Golobovo.”

"Golob bi moral z državnim denarjem nadaljevati s projektom sončnih elektrarn na zasebnih strehah. Ta projekt bi spletel vezi med državljani in državo."

To so signali, ki napovedujejo resnost in odgovornost vlade, ki prihaja. So precej zanesljiv napovednik tega, s kakšno vlado bomo imeli opraviti. Kaj lahko od nje pričakujemo. 

S prihajajočo Golobovo vlado je tako, kot je bilo doslej z vsemi vladami. Nastavljene so ji pasti in zanke. S to razliko, da je veliko teh pasti in zank nastavila odhajajoča Janševa vlada.

Do zadnjega trenutka

Drugače kot ponavadi je tudi to, da vlada v odhodu očitno ne namerava nehati nastavljati pasti in zank vse do zadnjega trenutka vladanja. Zavestno in načrtno seje destrukcijo. Onemogoča normalni prenos oblasti. Dela vse, da bi Golobovi vladi čim bolj zagrenila in otežila že prve trenutke vladanja. Dela tisto, kar je poslanka Mojca Šetinc Pašek označila kot “politiko požgane zemlje”: raje uničiti kot stvar predati v roke nove vlade.

Jasno je, da bo Janša nadaljeval s to strategijo skozi ves mandat Golobovega vladanja. Oziroma tako dolgo, kot bo Golob zdržal na oblasti.

Očitno je tudi, da se je Janša s svojimi zavezniki že lotil svoje preverjene prakse političnega in psihološkega izčrpavanja nove vlade. Jasno je tudi, zakaj. Zato, ker se je še pri vseh vladah doslej ta strategijo izkazala za uspešno. Še vse vlade so izgubile živce. Orientacijo. In koncentracijo.

Janša tudi pri Golobovi vladi, ki še sploh ni začela delati, računa na to strategijo. Po logiki: “Vse smo s to logiko pokopali. In bomo tudi Goloba.”
​{embed_info_box}202846{/embed_info_box}

Črna luknja

Pri tem je zanimivo opazovati, kako se Golob odziva na to Janševo strategijo. Vsaj na videz je tako, da se zaradi nje ne razburja. Da oviram, ki mu jih postavlja JJ, namenja minimalno časa in energije. Kar je točno to, kar je treba narediti. Sicer še ni jasno, ali gre pri tej Golobovi strategiji samo za začetno reakcijo ali pa za napoved prakse, ki bo trajala. Ki bi morala trajati, točneje povedano.

Vse vlade doslej te logike Janševe “kooperacije” z vlado na dolgi rok niso zdržale. Zaradi polen, ki jim jih je metal pod noge, so vedno več časa uporabljale za ukvarjanje s poleni. Vedno več energije so uporabljale za razkrinkavanje Janševih zarot. Vedno bolj so se ukvarjale z Janšo. In samo še z Janšo. Dokler jih njegova črna luknja ni povsem posrkala. Končale so v situaciji, ko so se ukvarjale samo še z Janšo. Njegovimi zankami. Poleni. Spletkami. Z državo in reševanjem problemov državljanov pa nič več. Za slednje jim je preprosto zmanjkalo časa.

Kaj temu sledi, je znano: vlada izgubi podporo državljanov, JJ izvede nekaj dobro ciljanih manevrov — in vlada (spet) pristane v njegovih rokah.

Preverjena logika

Očitno je, da JJ spet uporablja preverjeno logiko. Očitno je tudi, da pričakuje že preverjene, zanj ugodne rezultate. Očitno pa je tudi, da Golob igro razume. In da se vsaj zaenkrat v to past noče ujeti. Kar je pravilna in edina delujoča strategija. Upati je, da jo bo znal prakticirati tudi v prihodnosti.
{embed_info_box}202845{/embed_info_box}

Da pa bi to lahko naredil, se zdi nujno, da med svojimi poslanci izbere kakšne štiri, ki se bodo z Janševimi pastmi, zankami, podlostmi in podobnim ukvarjali s polnim delovnim časom. Samo s temi rečmi. Zato, da se bo vlada lahko ukvarjala z reševanjem problemov državljanov. Od tega je namreč odvisna podpora državljanov vladi v prihodnosti. Ne od tega, ali bo vlada bolje “zabila” Janšo, kot je Janša “zabil” vlado. Ta igra državljanov ne zanima. Pravzaprav v njih vzbuja gnev. Po logiki: “Spet se ukvarjajo sami s sabo, ne pa s problemi državljanov!”
​Bilo bi dobro, da se Golob te nevarnosti zaveda vnaprej. Da jo ohrani v zavesti in fokusu. Zato, da bi se ognil Janševi pasti, ki se doslej nobeni vladi ni uspelo izogniti.

Sončne elektrarne

Državljani s(m)o siti vlad, ki se ukvarjajo izključno same s sabo. In s svojimi nasprotniki. In ki jim ob tem zmanjka časa in energije za reševanje problemov državljanov. Na daljši rok lahko ohrani podporo državljanov vladi samo to, da se vlada ukvarja z reševanjem njihovih problemov. Problemov državljanov. S tem se mora ukvarjati tako, da izboljšuje njihovo preživetje.

Zato bi moral Golob, ko bo zavladal, z državnim denarjem nadaljevati s projektom sončnih elektrarn na zasebnih strehah slovenskih hiš. Ta projekt bi spletel vezi med državljani in državo. Vezi, ki bi državljanom končno omogočile identifikacijo z državo. Torej vezi, ki že vseh trideset let samostojne slovenske države manjkajo. Te vezi je pri Slovencih nemogoče izgraditi s sklicevanjem na patriotizem in drugo ideološko navlako. Edini način oblikovanja teh vezi je praktična izkušnja Slovencev, da država skrbi za njihovo preživetje. Da k temu preživetju pozitivno prispeva.

NAROČI SE
#golob #Janša #vlada
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke