Kolumne

Parlamentarna demokracija, enopartijski režim: Primer SDS

14.5.2020 / 06:10 Komentiraj
Janez Janša se ne gre vojne samo z mediji. Ampak s celotno slovensko družbo. In temu služi enopartijska diktatura SDS.

Janša v praksi dokazuje, da enopartijska diktatura ni samo stvar enopartijskega političnega sistema. Dokazuje, da lahko enopartijska diktatura uspešno deluje tudi v sistemu večstrankarske parlamentarne demokracije. Kjer načeloma nima kaj iskati ali celo s tem ni združljiva.

To ima tako teoretske kot praktične razsežnosti.

Kar zadeva teoretske perspektive, ki jih Janševa praksa odpira, je treba vedeti, da to ni nič novega niti originalnega. To nam je predaval že prof. Adolf Bibič pri obči politologiji in zgodovini politične misli na takratni FSPN. Navajal je primere, ko večstrankarski politični sistem ni bilo sredstvo, ki bi družbo varovalo pred monopolizacijo politične moči. Pred zlorabami politične moči. Ali pred blokiranjem demokratičnih procesov.

Kljub retoriki o vgrajenih mehanizmih za onemogočanje koncentracije moči v rokah ene stranke je parlamentarni politični sistem lahko odlično sredstvo za doseganje prav te koncentracije moči.

»Janša v praksi dokazuje, da lahko enopartijska diktatura uspešno deluje tudi v sistemu večstrankarske parlamentarne demokracije.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE