Rubrike

Paolo Cognetti: Čas ledenika. Dva dneva ponosa ob Vnebovzetju [odlomek]

16.8.2020 / 06:05 Komentiraj
Je bližje resnici tisti, ki se povzpne na najvišjo med osmimi gorami? Ali tisti, ki ves čas samo hodi po gorah okoli nje?

Roman Paola Cognettija Osem gorà je dobesedno vršac sodobne italijanske književnosti, ovenčan z nagrado Strega. Pripoved se osredotoča na dve ključni temi: pomen prijateljstva v sodobni družbi in človekov odnos do narave. Lirična mojstrovina je zgodba o predanosti, odraščanju, prijateljstvu, hkrati pa izriše poklon goram, ki bo prevzel vse, ki so že kdaj začutili klic planin. Roman je zdaj izšel tudi v slovenščini pri založbi Totaliteta v prevodu Luke Novaka.

Pietro in Bruno se srečata v otroških letih v odmaknjeni gorski vasici. Pietro prihaja iz velemesta na počitnice, Bruno še nikoli ni zapustil domače vasi. Skupaj raziskujeta planine in vršace. Čez desetletja iz dečkov odrasteta v moža. Čeprav so se njune poti razšle — Bruno ostaja v domačem gorovju, Pietro pa obrede ves svet —, ju še vedno veže prijateljstvo. Vsak po svoje si iščeta mesto v svetu.

Prvoosebni pripovedovalec ostaja razpet med

»Paolo Cognetti se v literaturi zavzema za pristen odnos z naravo, obenem pa deluje tudi kot okoljevarstveni esejist v skrbi za ohranitev gorskih habitatov kot zibelk človekove refleksije.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE