Kolumne

Pametne mašine za neumne uporabnike

9.3.2021 / 06:05 Komentiraj
Še sam počutim pametnega v njihovi bližini. Kot če ste v družbi akademsko izobraženih, vi pa s srednjo šolo. Kar zrasteš.

Živimo v času tako imenovanih pametnih strojev. Vse je pametno. Računalnik, mobitel, pralni stroj, štedilnik … Obkrožajo me tako pametne mašine, da se še sam počutim pametnega v njihovi bližini. Saj veste, kot če ste v družbi akademsko izobraženih oseb, vi pa s srednjo šolo. Kar zrasteš. Pametnejši postaneš. Sploh po kozarčku ali dveh.

Naslednji dan seveda ugotoviš, da bi bilo bolje in bi izpadel pametnejši, če bi molčal.

Tako sva z ženo — sicer nerada — kupila nov štedilnik. Stari je omagal. Pametnega kakopak, ker neumnih ne prodajajo več. Bil je tako pameten, vsekakor veliko pametnejši od naju, da sva rabila skoraj štiri ure, da sva se naučila nastaviti uro na displeju, uporabljati pa sva ga znala šele čez kak teden.

Brihtni komandirajo neumne

Štedilnik je recimo tako pameten, da ve, da se mora izključiti, če se po steklokeramični plošči polije kaka tekočina. Recimo olje. Ker bi bog ne daj lahko prišlo do požara. Tako brihten sicer ni, da...

“Vidiš,” je rekel stric, “današnje mašine se kvarijo kar naprej, tega bi bilo pa potrebno z dvocevko ustreliti, da se ne bi matral. Kot o nekoč kavboji konje, ki so si zlomili nogo.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE