Kolumne

Pahor, izjemen politik? Ne, samo izjemen igralec …

5.6.2022 / 06:10 Komentiraj
“Prisegam, da bom spoštoval ustavni red, da bom ravnal po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deloval za blaginjo Slovenije.”

Prisega, ki jo vsakokratni izvoljeni predsednik Republike Slovenije izreče, ko je volilni rezultat dokončno potrjen in so opravljene vse druge zakonske formalnosti, je zelo preprosta. Več ni treba. Spoštovati ustavo, slediti svoji vesti, načelom in vrednotam ter biti predsednik vseh in za vse.

Povsem verjetno je tudi, da velik del volilnega telesa izbere svojega kandidata na osnovi teh enostavnih kriterijev. V dobri veri, da bo pošten in resnicoljuben, da bo deloval tako, da se bodo njegove predvolilne obljube uresničile v dejanjih in da bo državljane povezoval v močno, ponosno skupnost.

No, na koncu mora biti celoten paket predsedniškega kandidata ljudem na nek način tudi “všeč”. Vedno si želimo predsednika, ki bo Državnik. Človek z veliko. Da bomo nanj ponosni doma in v mednarodnem merilu.

Neodločno, neznačajsko, mlačno

Ali ima predsednik republike v odhajanju Borut Pahor glede vsega tega čisto vest, v resnici ne vemo. Zavzel je držo predsednika, ki si ni...

Borut Pahor nagovarja obiskovalce svojega ”dneva odprtih vrat” v veliki dvorani predsedniške palače na Erjavčevi 1. maja 2016. — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE