Kolumne

Oživitev duha 25. maja

27.5.2021 / 06:10 Komentiraj
Ker potrebujemo radikalne spremembe. Brez Janeza Janše. Ne pa uravnoteženje. Samo s spremembami lahko dosežemo uravnoteženje.

Predvčerajšnjim je bil 25. maj, dan mladosti. Dan, ko se je nekoč s predstavo na stadionu častilo Tita. Dan, ki je postal ob koncu Jugoslavije sinonim za napake jugoslovanskega sistema. In obenem dan upora proti temu sistemu. Upiranje 25. maju je bilo v jedru zahtev po nekem drugem in drugačnem družbenem redu. Po neki drugi in drugačni družbi.

To družbo zdaj imamo že trideset let. Ki pa s svojo neoliberalno logiko in v trenutni politični izvedbi zahteva ponovno upiranje nesmislom in neustreznostim današnje družbe. In artikulacijo zahtev po neki drugi in drugačni družbi. 

Trdim torej, da danes rabimo radikalne spremembe. Ne pa uravnoteženje. Ali skrb za mednarodni ugled Slovenije. Kot trdi Janez Janša. 

Prozoren politični pragmatizem

JJ to trdi zato, ker njemu in njegovim političnim prisklednikom to koristi. Vedno mu šlo za prozoren politični pragmatizem. In prozorne politične interese. Med katere sodi tudi maščevanje tistim, ki so se mu zamerili. 

Tega se ne...

Plakat Novega kolektivizma (NSK) za zadnjo štafeto leta 1987, ki je sprožil tako imenovano “plakatno afero”.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE