Kolumne

#OstaniZdrav (2.): Vlada, NIJZ in razvijalci so nam za ta app dolžni petelina

5.9.2020 / 06:10 Komentiraj
Te dni je v Sloveniji potrjenih aktivno okuženih okrog 500. Koliko se jih sprehaja okrog in se po bluetoothu fočka zdravim?

Nadaljevanje in konec včerajšnjega članka Deveta briga (1.): Mojih prvih osem brig (in 48 ur) z aplikacijo #OstaniZdrav


#OstaniZdrav izgleda grozno. Ikona je obupna. Na nivoju običajno grdih, torej totalno nefancy slovenskih aplikacij. Jaz sicer nisem merodajen, ker iz principa ne uporabljam appsov z grdimi ikonami in slabim dizajnom (če mi jih res ni treba), ampak tudi to priča o nivoju slovenske vizualne kulture.

Gre za diletantsko posodobitev zdravniškega simbola. Okrog modre Asklepijeve palice se ovija istobarvna kača. Tako rekoč nerodna vizualna klasika.

Asklepij je bil tisti — kot piše Platon v dialogu Fajdon —, ki mu je bil Sokrat dolžen petelina. Preden je popil trobeliko, je opomnil Kritona, naj le poskrbi, da petelina vrnejo Asklepiju. To so bile tako rekoč zadnje Sokratove besede. 

Kronica koronica

Ikona pa pripravi presenečenje: zlovešče rdeča in obrnjena kronica koronica, kot da je nekomu padla z glave, za nameček pa je še počena. To simbolizira...

»Za primerjavo: ikona nemške aplikacije Corona-Warn-App, ki jo je razvil oz. dal razviti Robert Koch-Institut, je čisto nekaj drugega od slovenske.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE