Kolumne

Osamosvojitev in vesolje: Janša je dokončno izgubil stik z realnostjo

29.12.2021 / 05:10 Komentiraj
Slovenci in Slovenke, ne nasedajte lažni propagandi. Vi samo pridno seksajte, rojevajte otroke in tako poskrbite za domovino.

Proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti, ki smo jo spremljali v četrtek, nadaljuje trend, ki smo mu priča že od prve proslave pod sedanjo vlado. Ta trend lahko pišemo kot duh podalpske domačijskosti. Zanj so značilni vizualni kič s prezentacijami lepot Slovenije, narodnozabavna glasbena kulisa (Avsenik in Slak kot obvezna elementa), nastopi desno usmerjenih igralcev in pevcev (na vsaki proslavi vidimo nekoga novega), narodne noše (kot sodobna različica patriotske oblačilne kulture), narodni plesi itd.

Toda danes se ne nameravam spuščati v kulturne aspekte proslave. Kar me je tokrat najbolj pretreslo, so bile socialne logike. Proslava, katere eksplicitni cilj je bila ideja o enotni Sloveniji, je to idejo realizirala skozi prikaz razcepljenosti. Najprej po pokrajinah. Vsaka pokrajina ima svojo različico jezika, noše, pesmi, plesov, pevcev itd. Skratka, svojo partikularno logiko. Moja domačija. Moj hlev. Moje dvorišče. Itd.

Preseganje ločevanja je slavilo...

”Če je do tega govora še kdo dvomil, da je slovenska vlada z njenim predsednikom vred izgubila stik z realnostjo, nam je proslava postregla z neizpodbitnimi dokazi.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE