Kolumne

Osamosvojiteljska patetika: Peace & Love po slovensko

1.11.2021 / 05:10 Komentiraj
Domoljubje je moralno zapovedano z dekretom. Hlipajoče, sentiš domoljubje. Z memoari, muziko in metaforiko, ki pašejo zraven.

Imel sem dovolj pametnejšega in urgentnejšega dela, pa vendar sem iz neke sado-mazo mešanice radovednosti in nejevere v ponedeljek gledal osrednjo državno proslavo ob dnevu suverenosti.

Ne vem, kaj naj zdaj rečem: da sem imel kaj videti in slišati ali da nisem imel česa videti in slišati?

Po vseh teh letih proslav sem kot državljan že toliko napiflan, da vem, da je dan suverenosti dan, ko so se zadnji pripadniki JLA 25. oktobra 1991 v Kopru vkrcali na ladjo in za vedno zapustili slovensko ozemlje.

Dolgo pa tega praznika nisem ločil od junijskega dneva državnosti in decembrskega dneva samostojnosti in enotnosti. Bil sem celo tako cinično neveden, da sem nekoč napisal, da sveta obhajila teh treh dogodkov v procesu slovenskega osamosvajanja loči samo Rosvita Pesek, ki je na TVS najbolj zadolžena — in roko na srce tudi najbolj kompetentna — za te vrste

“Predsednik vlade je bil sicer deležen dovolj pozornosti s predvajanjem arhivskih posnetkov, kjer so ga pokazali mlajšega in v danes znamenitem, že takrat démodé balonarju v barvi trule višnje.” — [Screenshot: TVS]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE