Kolumne

OŠ Franc Leskošek Luka, 1983–91: Rekonstrukcija pozabljenega časa

4.6.2022 / 06:10 Komentiraj
31 let, 20 otrok, nekaj depresij, tri ločitve in en srčni spodbujevalnik kasneje v Pizzeriji Hombre. Vsi še živi in nostalgični.

Letnik 1976/77. Ljubljana, Vič, Osnovna šola Franc Leskošek Luka. Prej in pozneje imenovana OŠ Bičevje. V prvi razred smo šli leta 1983. Olimpijske igre v Sarajevu smo gledali na črno-belih televizorjih. Ko je Bojan Križaj pozabil besedilo olimpijske prisege, smo se skupaj z njim vred vdrli v tla. Ko je nekaj let pozneje zmagoval Rok Petrović, smo špricali ekskurzijo v Tobačno tovarno. Ko je Crvena zvezda postala evropski prvak, smo ravno imeli valeto. Na šolskih plesih smo se nerodno razmetavali na Guns N’ Roses in zgodnje tehnaže in se kao stiskali na Roxette. Sendvič je bil nekaj bistveno bolj vznemirljivega kot žemlja s salamo. Jugoslavija je vrela, dogajala se je zgodovina. Mi pa smo komaj dohajali svojo preobrazbo iz otroštva v mladost. Uradno nismo nikoli postali mladinci.

Vojno lice

Politika je bila nekaj abstraktnega, a je vseeno vplivala na nas. Radovanov oče je bil v službi v JNA. Vojno lice. Spomladi ’91 je fasal prekomando. Ko smo dobivali svoja...

Beograjska Crvena zvezda je 29. 5. 1991 po enajstmetrrovkah s 5: 3 premagala lyonski Olympique v finalu Pokala prvakov.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE