Revija

Orkester: "Ti Slovenci se pa res znajo zabavati!"

2.9.2022 / 06:05 Komentiraj
Humorja jim ne manjka, alkohola pa tudi ne. Najboljši film Matevža Luzarja in eden boljših slovenskih v zadnjem desetletju.

Orkester, novi film Matevža Luzarja (Srečen za umret, 2012; Jezero, 2019) je zgodba o pihalnem orkestru iz Zagorja ob Savi, ki se odpravi na glasbeni festival v manjše avstrijsko mesto. Film je sestavljen iz petih bolj ali manj povezanih vinjet. Njihova glavna funkcija je, da predstavijo potovanje orkestra iz različnih perspektiv. Vsaka od njih se osredotoča na podskupino, ki je posredno ali neposredno udeležena na turneji, ob tem pa spoznavamo tudi orkester kot celoto.

V fokusu prve vinjete sta šoferja avtobusa, starejši Rajko (Gregor Čušin) in mlajši Samir (Jernej Kogovšek). Vsak s svojimi skrbmi. Druga se dogaja doma, kjer si med odsotnostjo mož dajejo duška njihove žene. V tretji spoznamo mlajši del zasedbe, ki pridno prevzema pivske navade odraslih.

Posamezne vinjete so same zase scenaristično čvrste, z izvirnimi zapleti in dobro razdelanimi liki, kot celota pa se dograjujejo samo na idejni, ne pa tudi dramaturški ravni.

Palčki in trofeje

S tem ne bi bilo nič...

Orkester: ”Posrečena igralska zasedba (v dobršnem naturščiki), črno-bela fotografija, mestoma inovativna raba kamere.” — [Fotografija: Mitja Ličen/Slovenski filmski center]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE