Kolumne

Opozicijsko kontriranje je apriorno. Moški ne morejo brez kreganja.

13.2.2020 / 06:05 Komentiraj
Kako razložiti to kronično, skorajda psihotično politično konfliktnost med koalicijo in opozicijo? Med levico in desnico?

Tole si zapomnite: opozicija načeloma nikoli ne oporeka vladni koaliciji zato, ker bi ta slabo delala, ali ker bi bili vladni ukrepi slabi za državo, narod. Opozicijsko kontriranje je apriorno — in kot táko del samega koncepta parlamentarne demokracije —, obenem pa je tudi del človekove psihologije, natančneje rečeno moške duševnosti. Moški namreč ne morejo brez kreganja. Ta apriorna konfliktnost je posledica ojdipalne tekmovalnosti, ki jo moški ponotranji že kot deček.

Zato tudi ni naključje, da se v polisu volilci delijo približno na pol — in to zato, da se lahko suvereno kregajo. Tipičen primer so ZDA in borba med Republikanci in Demokrati. No, pa saj tudi pri nas ni veliko drugače. Navidezna prevlada leve opcije je pri nas možna zaradi proporcionalnega volilnega sistema. V večinskem sistemu bi bil razkol med levimi in desnimi še bolj prepričljiv.

Pogoj in motivacija

Nekatera ideološka vprašanja iz te osnovne paradigme konfliktnosti sicer izstopajo....

»Tole si zapomnite: opozicija načeloma nikoli ne oporeka vladni koaliciji zato, ker bi ta slabo delala, ali ker bi bil vladni ukrepi slabi za državo, narod.« — [Na fotografiji: relief Stojana Batiča na razstavi v Švicariji]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE