Kolumne

Oportunizem je všečna in uporabna ideja

21.12.2020 / 06:10 Komentiraj
Če je svoboda to, da nimaš česa izgubiti, potem smo državljani v nasprotju s prevladujočim prepričanjem vedno bolj svobodni.

Dobri, stari dr. Dimitrij Rupel je ta ponedeljek v Studiu City voditelju Marcelu Štefančiču državotvorno in državniško rekel takole:

»Ne poznam nobene države, v kateri bi v epidemiji, v pogojih, kakršnih smo zdaj, skušali zamenjati vlado. Tega praktično nikjer ni.«

Rupel seveda ni edini, ki misli, da imamo državljani s politično opozicijo na čelu v dani situaciji pomembnejše in urgentnejše skrbi od zapletene strategije zamenjave vlade. Nekaj je sicer že res na tem. Pandemija je prioriteta, a to še ne pomeni, da je obenem argument za zapovedano, tako rekoč obvezno odpoved političnemu boju. To je bolj argument moči in argument spodobnosti: oblast je treba podpirati, ker je oblast in ker nam trda prede, in ji biti nekritično hvaležen za nesebični in požrtvovalni trud.

Poslušni in ponižni

Apologetstvo državljanske poslušnosti in

Stojan Batič: Prvopristopniki na Triglav (1978), tako imenovanim štirim srčnim možem. Kip je bil postavljen v Stari Fužini v Bohinju ob 200-letnici prvega vzpona. — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE