Kulumne
#vlada #ukrepi #korona
Opomnik za naslednje volitve: Kaj je ta vlada naredila in česa ni?
Logo 15.11.2020 / 06.10

Paketi, boni, šola na daljavo, umrli na milijon, Trump, Višegrad, mediji, komunikacijski kaos, aroganca … — seznam je dolg.

»Seznam za ta spominski album vlade je dolg. In bo še daljši.« — [Fotografija: Marko Crnkovič]

Upam, da si bomo zapomnili, kaj se dogaja oz. se je dogajalo v tem vladnem mandatu, ko bodo naslednjič parlamentarne volitve. Da bomo znali presoditi o kandidatih. O njihovih slabih, škodljivih, butastih odločitvah, kot tudi o tistih, ki so navdušile. Nekaj možnih opornih točk v minus ali plus ponujam v nadaljevanju.
Ali boste sploh šli na volitve in izvolili naslednjo vladajočo garnituro ali ne, je seveda v demokratični državi prepuščeno vsakemu posamezniku. Pogledi na dogajanje od marca 2020 naorej v tem zapisu so zgolj subjektivni. Lahko pomagajo pri odločanju, škodovati ne morejo.

Seznam

1. Ta vlada je relativno hitro od pomladi naprej oblikovala sedem paketov protikoronskih ukrepov pomoči in s tem pomagala rešiti številna delovna mesta.
2. Je pa zato hitro nagradila delovno ekipo za pripravo teh ukrepov — ki je formalno delovala pro bono — s pozicijami v različnih nadzornih svetih.
3. Vlada je tudi zamujala pri izvedbi nekaterih ukrepov, še posebej glede poroštvene sheme za likvidnost gospodarstva, kar je napovedala kot ključni element za reševanje likvidnosti podjetij in gospodarstva. Še vedno se zatika.
4. Zaradi teh ukrepov bomo to leto in pod to vlado zaključili z neverjetnimi 4,2 milijarde primanjkljaja. V letu 2021 se nam ga obeta okoli 3 milijarde primanjkljaja, v treh letih skupaj okrog 8,5 milijarde. Kdaj in kako bomo ta dolg vrnili, se ta vlada ne sprašuje. No, njej ga zagotovo ne bo treba.
5. Na dan 13. novembra 2020 pod to vlado beležimo 724 umrlih za kovidom, kar nas po tevilu umrlih na milijon prebivalcev postavlja na tretje mesto v EU.
6. Naš predsednik vlade je na ta isti datum še vedno eden redkih premierjev na svetu, ki ni čestital zmagovalcu ameriških predsedniških volitev. 
7. Ta vlada je 12. novembra 2020, z veljavnostjo 16. novembra — in le kakih 14 dni po delni sprostitvi storitvenega sektorja —, ponovno zaprla državo. Pri tem se je ukvarjala s takšnimi malenkostmi, kot je zahteva za umik tehničnega in oblačilnega programa trgovcev s polic v času trajanja teh omejitev.
8. Ta vlada nas je zaprla v občine in ukinila javni prevoz. Pri tem je pozabila, da nima vsakdo svojega vozila ali možnosti, da prisede v prijateljev, sosedov avto, da bi se peljal v službo.
9. Notranji minister te vlade je 4. novembra 2020 trdil, da so za nasilne ulične proteste krivi mediji. Ker o tem poročajo. S tem pa naj bi upornikom dajali potuho in moč. Državljani smo nato prek istih medijev obveščeni, da je vlada, ki je bila predhodno seznanjena z napovedjo protestov, zlorabila delovanje agencije SOVA, ki nima pristojnosti nadzirati domačih državljanov.
10. Naš predsednik vlade je 3. novembra 2020, ko so se volilni glasovi v ZDA šele dobro začeli šteti, že čestital za zmago Trumpu, ki teh volitev seveda ni dobil. Prek Twitterja se je prerekal z uglednimi diplomati in tiste, ki so s svojimi sporočili načeli njegovo narcisoidnost, preprosto blokiral.
11. Ta vlada na nekaj področjih deluje hitreje kot predhodne in daje občutek operativnosti in učinkovitosti.
12. Ta vlada je v pol leta izvedla pravi strankarski udar na vse ključne pozicije, na katerih lahko kadruje neposredno ali vpliva na izbor prek organov, v katere imenuje svoje ljudi. 
13. Ta vlada med prvim in drugim korona valom ni opravila potrebnega dela v boju proti virusu. Jeseni 2020 se ponovno »prijateljsko« nabavlja in preplačuje oprema (poročajo mediji).
14. Na drugi val korone ni bilo pripravljeno niti zdravstvo. Ne kadrovsko, ne tehnično. Nedokončani del bodoče urgence na UKC Ljubljana, ki so ga novembra 2020 na hitro spremenili v kovid oddelek, bi bil lahko pripravljen že 1. septembra. Opremljen, urejen, brez histerije in s formalnim razpisom za izvajalce.
15. Ta vlada je poleti obravnavala korona virus kot politično orodje za urejanje odnosov z državljani, s sosednjimi državami, še posebej s Hrvaško — in ne kot zdravstveno bombo, ki je eksplodirala konec avgusta. Posledice nosimo že mesece, plačevali jih bomo še leta.
16. Ta vlada nam je podarila turistične bone v vrednosti 200 evrov za odraslega državljana s stalnim prebivališčem v Sloveniji in 50 evrov za otroka. Statistično je s tem pomagala rešiti sezono, ni pa rešila številnih, ki delujejo izven glavnih turistični točk. Niti ni našla rešitve za gostince, prevoznike, industrijo dogodkov ...
17. Ta vlada je šolanje otrok preselila na splet, na kar niti sama ni bila pripravljena, še manj pa ne šolniki in starši. To dokazujejo Arnesove tehnične težave, težave učiteljev pri izvajanju programa in težave staršev, ki so ostali nerešljivo razpeti med službo, starševstvom in pomočjo pri šolanju otrok.
18. Da je vlada zmago nad epidemijo konec maja 2020 »proslavila« s preletom vojaških letal, ki naj bi izkazala globoko zahvalo zdravstvenemu osebju.
19. Ta vlada je marca 2020 pohitela z nakupi varovalne opreme v boju proti korona virusu.
Ta vlada je nakupe te varovalne opreme izvedla netransparentno, šlampasto, histerično, prek prijateljskih ali družinskih podjetij, predrago. Ljudstvo upravičeno sodi, k temu pa pritrjuje tudi KPK, ki je posle pregledala, da so v ozadju postopki in dogovori, ki jih morajo v roke vzeti organi pregona.
20. Ta vlada je demonstrirala komunikacijski kaos. Z nedorečeno, nepremišljeno, predvsem pa z vzvišeno, grozečo, žaljivo in arogantno komunikacijo njenih različnih organov, institucij, posameznikov ali predstavnikov je puščala ljudi v nevednosti in negotovosti, v besu, obupu in sramotni ponižanosti.
21. V času te vlade smo dobili tesnejše politične prijatelje, Madžarsko, Poljsko, Češko in Slovaško — same »uspešne«, precej avtoritarno vodene višegrajske države.
22. …

Ko pride čas

Seznam za ta spominski album vlade je dolg. In bo še daljši. Dober ali ne, všečen ali ne, razvojen ali poguben, strankarski ali namenjen vsem. Do njega bomo kritični.
In ne pozabite, da bo na volitvah treba oceniti tudi drugo stran. Za to, da je danes tako, kot je, nosijo odgovornost tudi tisti, ki jih v tej vladi ni. To bomo ocenjevali, ko pride čas.

NAROČI SE
#vlada #ukrepi #korona
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke