Kulumne
#korona virus #ukrepi #socialni demokrati #Bratušek
OKS in Pionirska zveza Tanje Fajon ne verjamejo v nevarnost virusa
Logo 24.09.2020 / 06.10

Če bi bili vi povabljeni na lepše in bi ugotovili, da se organizator ne drži ukrepov, bi demonstrativno odšli? Samo vprašam.

»Če je nova normalnost to, da se delamo pametne na bazi neumnosti, potem bomo tudi intelektualno gor plačali, ne samo zdravstveno, socialno in politično.«

Zamislite se in povejte: se vam zdi normalno, da se cela država ukvarja z vprašanjem, ali je policija ravnala prav, da je prisilno snela z avtobusa neko nesramno smrkljo, ki ni hotela nositi maske?
Seveda ni normalno. Incidentič je trivialen in mu nima smisla posvečati pozornosti. Ker ne pove nič o današnji mladini, niti o policiji. Zato pa tudi ni treba vleči iz tega prenagljenih zaključkov o razširjenosti in predrznosti zanikovalcev virusa in/ali upornikov proti ukrepom ali opozarjati na represijo.
Aplavdirati policiji je sicer bolj vzgojno, je pa enako smešno kot sočustvovati z mlado neznano junakinjo.
Če je nova normalnost to, da se delamo pametne na bazi neumnosti, potem bomo tudi intelektualno gor plačali, ne samo zdravstveno, socialno in politično.

O čem dandanes folk tračari

Zadeva skratka ni zanimiva, če jo obravnavamo kot namig, o čem dandanes folk pač rad tračari. Zanimiva je kvečjemu zato, ker se tako imenovani stebri družbe — namreč politiki — pa ne samo oni — čutijo dolžne ukvarjati s trivialnostmi in ker to izkoriščajo za politično argumentiranje in obračunavanje.

»To se ne dogaja niti v Belorusiji! Policija na avtobusih uklepa [sic!] naše otroke zaradi nenošnje mask?!«

Naše otroke?! Ta punca je otrok ene matere in enega očeta, ne pa »naš« otrok. Kaj šele kolektivni otrok (predsednice) neke stranke. To podružbljanje, prisvajanje, ugrabljanje ubogih otrok je še bolj demagoški kot Primčev referendumski slogan: »Za otroke gre«!
(Mimogrede: kadar slučajno hočem vedeti, kaj Bratuškova pametuje na Twitterju, se prijavim s svojim alternativnim accountom. Tega imam samo za dostop do objav tistih, ki so bili tako dosledni in skrbni, da so poleg @crnkovic blokirali tudi @Fokusp. Janša se recimo še ni spomnil, da bi blokiral tudi Fokuspokus.)

Bekanntmachung-19

Naslednji in verjetno tudi vodilni antimaskerji so Socialni demokrati. Jaz jim ljubkovalno rečem Pionirska zveza.
Tako so te dni objavili nekakšen razglas proti maskam v šolah

»Podpiramo poziv ravnateljev za šole brez mask. Pozivamo, da ukrepe za vrtce in šole oblikuje stroka. Ob epidemiologih tudi pedagogi, socialni delavci, psihologi, praktiki. Zahtevamo jasen in predvidljiv načrt z vključevanjem vseh, ne dekrete iz danes na jutri. Za šolo brez mask.«

Njihova v. d. predsednice je na ne najbolj razumevajoče pripombe mnogih odgovorila:

»Ne drži, da smo proti nošenju mask. Vztrajamo pa, da morajo vodenje krize prevzeti neodvisni strokovnjaki, oni naj komunicirajo z javnostjo. Ne ministri, ne [predsednik vlade], [ne] vladni govorec! Dokler #COVID19 kdorkoli zlorablja v politične namene, bo [obstajalo] nezaupanje v sprejete ukrepe.«

Res je freh, Fajonova! Objavi spolitiziran poster in si pri tem še drzne govoričiti o »zlorabi kovida-19 v politične namene«!
Dopuščam možnost, da gre za PR flop. Bekanntmachung-19 so objavili samo na Twitterju — kjer bi si lahko mislili, da bo najlabše sprejet —, [na njihovi spletni strani](https://socialnidemokrati.si) pa ga ni videti.

Dobrodelnost

O nesrečni prireditvi OKC je na Fokuspokusu že včeraj vse povedala Vesna V. Godina, zato samo še pripomba ali dve.
Ni mi všeč ta nenadna averzija do sicer priljubljenih in cenjenih športnikov in tudi do tako imenovanih pomembnežev — športnih, gospodarskih/sponzorskih, političnih. Če je že koga treba kritizirati zaradi nespoštovanja ukrepov, potem je to seveda OKC. Pa ne samo zato, ker jih niso spoštovali, ampak tudi zato, ker so v to zvlekli nič hudega sluteče.
Kaj pa naj bi povabljenci naredili? Si nadeli maske? Se razsedli na primerno razdaljo? Demonstrativno zapustili prireditev?
Res je, lahko bi to naredili. Toda upoštevajte, da so bili tam ljudje, ki niso ravno s subverzivnostjo dosegli tega, kar so pač dosegli. Tina Maze ni prišla na Prešernovo proslavo, da tako rečem, in ni prišla poslušat Vinka Möderndorferja.

Bi vi prvi vrgli kamen?

Prepričan sem, da so bili mnogi povabljenci v zadregi, ker so vedeli, da takšno druženje ni prav, in so za razliko od lahkomiselnega ali predrznega vodstva OKC tudi pravilno domnevali, da to ne bo dobro vplivalo na njihov imidž.
In roko na srce: če bi bili vi sami povabljeni na neko javno ali privatno prireditev — no, ne ravno v funkciji ministra — in tam ugotovili, da vas je zbranih več, kot predpisuje NIJZ, in da minglate z ljudmi kot v dobrih, starih časih, ali bi protestirali pri prireditelju, ki vas je prijazno povabil, ali celo demonstrativno, kot kakšen zatežen puritanec, zapustili prizorišče? Samo vprašam.
Po mojem ne. Jaz ne vem, kaj bi naredil. Če ne bi bil ravno siten ali slabe volje, bi najbrž ostal tam in in se imel fajn še naprej.
PS: Bilo bi zabavno, če bi na dobrodelno prireditev nenapovedano uleteli zdravstveni inšpektorji in začeli udeležencem masovno pisati kazni. Vsakemu posebej, ne samo organizatorjem. Vsem. To bi bila pa res dobrodelna prireditev — z morda najbogatejšim in še najbolj vzgojnim izkupičkom v zgodovini slovenske karitativnosti!

NAROČI SE
#korona virus #ukrepi #socialni demokrati #Bratušek
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke