Kolumne

Odtisi na nepapirju: Igrati velike politike na tragičnem grobišču bivše YU

21.4.2021 / 06:05 Komentiraj
Težko je preseči Tita kot vidnega in vplivnega politika in državnika v svetovnem merilu in se objektivno zapisati v zgodovino.

Za slovenske politike, ki so bili v otroštvu socializirani tako, da jih danes kot odrasle vodi grandiozni self, je v politiki težko delovati na način, da jih njihova osebnostna instanca skupaj s sadomazohističnim nadjazom ne bi vsak dan zmlela. To je zanje strašljiva vsakodnevna kazen, zaradi katere taki ljudje občasno izgubljajo kontrolo in doživljajo napade agresije.

Pogoj, da se človek s tako nesrečnim psihološkim ustrojem — za katerega seveda ni sam kriv, saj ga je proizvedlo socialno in kulturno okolje v otroštvu — izogne tej kazni, je to, da dnevno zadovolji svoj grandiozni self. Dobiti mora nekakšno socialno potrditev svoje lastne veličine, kar posledično pomiri sadomazohistični nadjaz, da ne doživi izpada.

Dovolj hudo že za posameznika

Stvar je dovolj huda že za posameznika. Da o družbi niti ne govorimo. Ker pa zbirokratizirani ustroj sodobnih potrošniških kapitalističnih družb take ljudi socialno nagrajuje — sami namreč za iskanje socialnega...

“Grandiozni self hoče, da presežeš konkurenco. Neglede na svoje dejanske sposobnosti. In dejansko znanje.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE