Kolumne

Odkod to, da se splača, da izpadeš kot brezčutna svinja ali mater doloroza?

14.12.2021 / 05:10 Komentiraj
Obupana Kurdinja se s tremi otroki na grbi odpravi na pot čez pol sveta v to našo Indijo Koromandijo in naleti na … — Janšo.

To je postalo precej noro in divje. Mala migrantka na begu se utopi v deroči Dragonji, trdosrčneži pa ob tem ne najdejo drugih besed, kot da se brez sramu zgražajo nad malomarnostjo njene matere, ki da je otroka po nepotrebnem izpostavljala nevarnosti.

Še več! Tiste, ki sočustvujejo z usodo desetletne kurdske deklice, za nameček zatolčejo z očitkom, da so za njeno smrt krivi oni sami. Ker da so beguncem zmešali glave s predstavami, da je Evropa obljubljena dežela, ali celo obeti, da bodo tukaj dobrodošli.

Kam sta izginili preprosta človečnost in zmožnost elementarnega sočutja? Odkod ta občutek, da se človeku splača delati se pametnega in vsevednega, pa čeprav pri tem izpade kot brezčutna svinja?

In kako je mogoče, navsezadnje, da se ta čustveni nivo brezčutne svinje nekomu zdi primeren moralni izkaz za predsednika vlade?

Ready-made sočutje

Po drugi strani pa sem skeptičen tudi do larmoajantnega in samoobtoževalnega, ready-made, avtomatiziranega pomilovanja...

”Kam sta izginili preprosta človečnost in zmožnost elementarnega sočutja?”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE