Kolumne

Od kdaj je spreminjanje družbenega reda protiustavno in nedemokratično?

10.6.2021 / 06:10 Komentiraj
Demokratični socializem postavlja socialno racionalnost nad in pred ekonomsko. Zato ima Levica prav. Še premalo je radikalna.

Ideja o zagonu parlamentarnega postopka za prepoved stranke Levica po parlamentarni poti je očitno mnoge v Sloveniji presenetila. V tem smislu, da lahko v Sloveniji — v sistemu parlamentarne, večstrankarske demokracije — nekomu pride na misel, da bi določene stranke dovoljeval, določene pa prepovedal. Pač glede na svoj okus. In interese. Glede na politično moč, ki jo ima. In glede na individualne zamere, ki jih do koga goji.

Takšni postopki in procesi namreč nikoli ne morejo biti objektivni. In korektni. Tudi če bi tisti, ki bi odločal, kakšno in katero stranko dovoliti ali ne, celo imel tak namen. 

V ideji o prepovedi stranke Levica seveda ni zaznati nobene tendence po objektivnosti. In korektnosti. Nasprotno! Predlagatelji ne skrivajo, da gre za ideološko čistko. Pač v skladu z njihovimi ideološkimi prepričanji.

Usklajevanje realnosti s prepričanji

Pri predlogu SDS in NSi gre za usklajevanje slovenske družbene realnosti z njihovimi ideološkimi prepričanji....

Freska Riharda Jakopiča (1869–1943) na oboku veže stavbe Meksika, zgrajene v letih 1926–27, arhitekta Vladimirja Šubica (1894–1946) na Njegoševi cesti v Ljubljani. Avtor portala in veže je kipar Lojze Dolinar (1893–1970). — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE