Kolumne

Obsedenost z zdravjem in lepim telesom … — in (podtaknjenim) korona virusom!

6.3.2020 / 06:10 Komentiraj
Ni več država tista, ki žuga s skrbjo za zdravje. Državljani si kar sami patološko belijo glavo s to novodobno obsesijo.

Pred četrt stoletja, ko sem podiplomsko študiral sociologijo kulture in antropologijo vsakdanjega življenja, sem se precej poglabljal tudi v sociologijo zdravja. Skrb za zdravje je bila takrat ena temeljnih tehnologij nadzora, discipliniranja in reguliranja ljudi s strani države. Le kdo se ne spomni »mesecev športa za zdravje«? Skrb za zdravje v povezavi s skrbjo za lepo in mladostno, torej seksualno telo, je takrat — deloma pa še zdaj — predstavljala jedro ideološkega aparata države.

Ministrstvo za šolstvo in šport je v času Gabrovega ministrovanja najprej s »tednom za zdravje«, pozneje pa tudi z »mesecem za zdravje« tako rekoč strašilo ljudi, da bo konec sveta, če ne bodo skrbeli za zdravje. Država je bila pod Gabrovo, torej LDS-ovo taktirko vodilna pri indoktrinaciji občestva s to novo družbeno obsesijo. Skrb za zdravje je postala fetišizirana.

Sit volk in cela koza

Ideologi podržavljenega športa so vse adute stavili na grožnjo, koncipirano na...

»Če ljudem prepustimo organizacijo družbenega užitka, bodo spontano postali krotki in obvladani. Ne bo jih (več) zanimala oblast.« — [Fotografija: Marko Crnkovič | Einsteini v Muzeju iluzij]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE