Rubrike
#Magnifico #intervju #portret #profil #obrazi
Obrazi: Pridem nocoj, u Tivoli, k Magnificu (1.), bova plesala …
Logo 06.09.2022 / 06.10

Slovenija svobodna. Prav vzhičen, da je folk pometel s to politiko. Power to the people in nevladnikom kot Inštitut 8. marec.

"Magnifico pravi, da se te oddaje o čefurjih ne spomni. Najbrž je podzavestno potlačil spomin, da je bil z Jelinčičem v oddaji.” — [

V tem trenutku je Magnifico že malo živčen. Ker bi zelo kmalu moral dati v javnost informacijo, ali njegov veliki, zdaj že tradicionalni božični koncert v Areni Stožice letos bo ali ne bo. Lani je bil odpovedan tik pred zdajci. Čez noč. Kamioni z ozvočenjem so že bili v dvorani, pa so morali vse skenslati.

Okupatorka

Letos pa res grem. Prisežem. Če bo. In upam, da bo. Ne vem, kdaj sem bil nazadnje na Magnificu. Ampak moralo je biti davno. A četudi nisem zelo redno hodil, sem ga pa zagotovo zelo redno spremljal. Celo cel kup cedejev sem imel od njega. Bil sem na tekočem z vsem, kar je naredil. In vedno sem bil navdušen.

Aja, enkrat pa res nisem bil navdušen. Ko je Magnifico kot special guest nastopil z Zoranom Predinom oz. Lačnim/Lažnim Franzom leta 2016 v Kinu Šiška. (Mislim, da sta odpela Okupatorko.) Ampak to zamerim bolj Predinu kot pa Pešutu. Onadva pa res ne pašeta skupaj. Tista heavy metalka Mêlée je bila še hujša.

Dom svobode

Rezerviran kot sem, nisem nikoli skakal pod odrom na koncertih najljubših izvajalcev, sem se pa zato nekega dne opogumil in šel k Robertu Pešutu — tako zvanem Magnificu — na obisk. V Dom svobode. V njegov studio, ki je obenem sedež firme za glasbeno produkcijo in založništvo ter menedžement in agenturo. To je nekdanji Studio Tivoli, ki je leta 1993 pogorel legendarnemu Acu Razborniku, zdaj ga pa MOL oddaja Magnificu.

Še kar prostorna in praktična zadeva, polna instrumentov, studijske opreme in druge feršterkerije, s priročno kuhinjico, labirintom hodnikov, hladilniki s pivom in drugimi refreshmenti, pa z garderobnim fundusom, belim klavirjem, skladovnicami in zabojčki merchandisinga — in njegovega znamenitega spimpanega zelenega solexa, na katerem se je pred leti vozil v reklami za Spar (ko še ni bilo te tečne Sabine Kogovšek in butastih ali nesramnih sloganov kot "To je to" in "Blokiramo inflacijo"). Magnificov mlajši brat Schatzi (Aleksander) mi prijazno vse razkaže in postreže s kavo iz avtomata.

Nakar že priteče Magnifico iz Tivolija ali celo z Rožnika, gol do pasu in ves prešvican. Malo se ofriša in obleče, nakar začneva. Vmes ves čas ljubkovalno nadira neko — ne svojo — francosko buldoginjo ali bostonsko terierko Lajko, ki fehta kost za glodanje. Obisk se dogaja na diskretnem ozadju Schatzijevega uvežbavanja bobnanja. Kar naprej prihajajo in odhajajo obiski.

### Razlaga sanj

Nekoč davno se mi sanjalo, da sem bil z Magnificom na odru v Križankah in da skupaj izvajava Bobbyja Browna od Zappe. Jaz seveda ne znam peti ne dobro ne lepo — no, ta komad že, ker ga (tako kot vse od Zappe) znam na pamet —, ampak v teh sanjah nisem bil kak brezvezen prateći vokal. Kitice sva pela izmenjaje in požela stoječe ovacije nekajtisočglave množice. Ziher se mi je zdelo, da sem jaz glavni frajer.

To je bilo najbliže, kolikor sem kdaj v življenju bil rock zvezdništvu. Kar sem si verjetno na tihem od nekdaj želel.

Inspiracija za te sanje je bil Magnificov koncert v Križankah leta 1994 ali 1997. Na prvem — verjetno mojem prvem Magnifico v živo — je na oder pripeljal očeta in mu voščil rojstni dan. Na drugem pa je bil special guest star Oto Pestner s svojim famoznim šlagerjem Trideset let, s katerimi je zmagal na Slovenski popevki leta 1971. Magnifico ga je v svoji verziji prvotno izvajal v filmu Stereotip režiserja Damjana Kozoleta (1997), v katerem je igral glavno vlogo zblojenega in bleferskega slikarja Maksa. Obeh koncertov se spomnim — čeprav sem do danes mislil, da je to bil en in isti koncert, pa mi Magnifico razloži, da sta bila dva različna.

V zgodovino mojih glasbenih izkušenj v živo je z zlatimi črkami zapisan še en Magnifico v živo — in sicer leta 2004 v Cankarjevem domu ob izidu albuma Export Import. Magnifico zdaj pravi, da so vsaj ta komad, če ne cel koncert odigrali zanič. Zelo je bil nezadovoljen. (Ne jaz ne drugih tisoč petsto ljudi v dvorani tega nismo opazili.) Sicer pa se strinja, da so se dobro spomnili spektakularnega začetka, ki mi je ostal v spominu.

Namreč: koncert se je z udarnim komadom Hir aj kam hir aj go začel tako, da se je bend, pogreznjen globoko v pododrje, med igranjem počasi dvigal na nivo dvorane in se po tistih prvih 50 sekundah intra s tolkali in potem še s trubami in nazadnje s sintičem — zavit v ravno pravšnjo količino megle — poravnal s publiko v nabito polni Gallusovi dvorani. To je bilo res nepozabno. Meni se je kar milo storilo, da ima Cankarjev dom takšno tehniko.

“Nekoč davno se mi sanjalo, da sem bil z Magnificom na odru v Križankah in da skupaj izvajava Bobbyja Browna od Zappe.” — [

Kdo je bil čefur

Z Magnificom sva bila enkrat davno skupaj v oddaji Saše Gerdej. Pa Zmago Jelinčič je bil tudi gost. Kanal A je takrat imel studio v ne vem katerem nadstropju SCT stolpnice na Bavarskem dvoru. Téma? Oh, čefurstvo, kaj pa drugega. Slovenski nacionalizem in lifestyle. Nekakšen talkshow. Magnifico kot avtor hita Kdo je čefur, s katerim je takrat raztural, (takrat še ne) Plemeniti kot nacionalist, jaz pa najbrž kot ta pametni kolumnist. Možno je rekonstruirati, da je to bilo verjetno leta 1995.

Po skoraj tridesetih letih pravi, da je bil komad v komercialnem smislu čisti flop. Saj ga sploh niso vrteli na radiu. Kako da ne? Odkod ga pa potem poznam(o)? Z YouTuba — ki je štartal šele deset let pozneje? Magnifico trdi, da ga nikoli ni slišal na radiu. Niti na Študentu ga niso vrteli. Bo pa ja vedel.

No, jaz pa do danes nisem vedel, da je spot režiral Đuro. Ovitek pa je dizajniral Ervin, bobnar od Laibachov.

Je pa zato bila promocija širokopotezna. Istoimenski album Kdo je čefur je bila Magnificova prva plata pri Menartu, prej je bil — še z Uredu — pri Helidonu. S producentom Iztokom Turkom sta naštancala pol milijona letakov za nagradno igro Kdo je čefur in najela dva balona, da jih raztresejo po celi Ljubljani. Akcija je bolj ali manj propadla, ker je veter nosil balone po Šiški in jih niti niso vseh zmetali dol. To je bila temačna plata, se spominja danes.

Magnifico pravi, da se te oddaje o čefurjih ne spomni. Najbrž je podzavestno potlačil spomin, da je bil z Jelinčičem v oddaji.

Kdo je čefur razumljivo ni bil popularen med domoljubnimi nacionalisti. Ti so Magnifica nadirali, češ, spizdi nazaj, odkoder si prišel. Južnjakom pa tudi ni bil všeč in so mu govorili, ej, kaj ti nas prozivaš, a si normalen. Nihče ni bil navdušen. Ni naredil nekega preboja s tem Čefurjem.

Nekaj normalnega

Čeprav je v Ljubljani po njegovem vse normalno, to že mora priznati. Čefurji so nekaj normalnega, džamija je nekaj normalnega, pravoslavna cerkev je nekaj normalnega, geji so nekaj normalnega. V Ljubljani se počuti svobodnega. Ipak. V Zagrebu že ne toliko, pa v Sarajevu tudi ne. V Beogradu pa ja. Tam lahko rečeš karkoli. Čeprav se mu zdi, da jim bo zdaj malo zagustilo.

Ampak Slovenija je svobodna in ni nacionalistična, trdi Magnifico. Tudi nasplošno, ne samo Ljubljana. Da so ljudje nacionalno zavedni in da jim narod nekaj pomeni, to ni nujno slabo. To je odvisno od stila in karakterja nacionalizma. Načeloma nobenega nacionalizma ne mara, ampak dokler je to stvar kulture, je še v redu. Če pa je nacionalizem stvar politike, potem pa to postane tečno.

In potem se nenadoma navduši nad rezultatom zadnjih volitev. Poglej, kaj smo naredili, stari! Pravi, da je bil prvič vzhičen, prav ponosen na ta folk. Da so pometli s politiko, ki nam je šla na živce. Nevarnost je obstajala, da bojo tipi kot … — da jih ne omenja po imenu … — no, da bomo šli po stopinjah Vučića pa Orbána pa takih. Ampak v Srbiji in na Madžarskem je to šlo skozi. Na debelo. V Sloveniji pa ne. Tu pa smo na volitvah naredili resen premik v drugo smer od tega. Pa ta Inštitut 8. marec … Magnifico je njihov fan. To še ni nikjer na svetu videl, da bi nevladniki imeli toliko powerja. To se mu zdi zelo v redu.

NAROČI SE
#Magnifico #intervju #portret #profil #obrazi
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke