Kolumne

Oblast ima ljudstvo. Uradno tudi v Severni koreji …

8.12.2021 / 05:10 Komentiraj
Saj ne, da oblast ne bi smela biti ljudska. Lahko pa se zaplete pri implementaciji tega plemenitega načela v družbeni sistem.

Poleg suverenosti je ljudstvo najbolj navdihujoč, pa tudi najbolj zlorabljen pojem v politični zgodovini in sedanjosti. Omenjamo ga v 2. odstavku 3. člena Ustave, ki pravi, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo. S trikratnim sklicevanjem na ljudstvo je svoj zgodovinski govor v Gettysburgu končal tudi Abraham Lincoln.

Po drugi strani pa je uradno ljudska tudi Severna Koreja. Še več, v imenu ljudstva je v koncentracijska taborišča in na vislice na tisoče političnih nasprotnikov pošiljal zloglasni nacistični Volksgerichtshof. Deloval je zunaj ustavnih okvirjev in tako utelešal nacistično razumevanje suverenosti, ki jo je Hitlerjev dvorni pravnik Carl Schmitt razlagal kot pravico oblasti, da se v izrednih razmerah postavi nad ustavo in zakone.

Doktrina neomejene moči nacionalnega suverena — predvsem pa njene krvave posledice — je bila povod za vzpostavitev drugačnega pravnega in civilizacijskega modela, ki ga je Evropa po vojni zgradila na načelu združevanja...

”Pred dnevi me je britanski zgodovinar Niall Ferguson, ki predava na Harvardu in Stanfordu, v razgovoru poučil, da Mark Twain nikoli ni rekel, da se zgodovina ponavlja, ampak da se rima.” — [Na fotografiji: Marko Twain, 1835–1910]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE