Kolumne

O Freudu in Lacanu pa nič: »O, kriza … Vodeb se javlja k besedi!«

1.5.2020 / 06:10 Komentiraj
V vsaki krizi gre za to, da se človeku zalomi vsakdanja rutina. To seveda pomeni, da imperativu načela ugodja ni zadoščeno.

Društvo za teoretsko psihoanalizo — katerega član sicer nisem — mi redno pošilja vabila na njihove dogodke. Organizirajo predvsem predavanja in predstavitve knjig. Tako so v četrtek, 23. aprila, obeležili dan knjige s spletnim večernim pogovorom z dvema eminentnima filozofoma: dr. Petrom Klepcem (ki ni tisti pravljični junak) in dr. Alenko Zupančič, znano filozofinjo iz triperesne psihoanalitične deteljice Žižek-Dolar-Zupančič. Delovni naslov pogovora se je glasil Gospostvo danes.

Posredno je bila tematizirana tudi korona kriza, s katero se tudi sam intenzivno ukvarjam. Na to temo sem dal kar nekaj odmevnih intervjujev, posnel nekaj videov in spisal precej tekstov — vse v povezavi z interpretacijo krize in z vsem, kar spada zraven, in tudi o tistem, kar bo sledilo.

Virtualna komunikacija

Veliko tega, kar se zdaj dogaja, sem napovedal že v začetku marca. V zadnjih dveh mesecih sem se zverziral v operativnosti, tudi v virtualni videokomunikaciji. Osebna svetovanja...

»Jezilo me je, da v debati, ki jo je organiziralo Društvo za teoretsko psihoanalizo, razpravljalca v eni uri nista niti z eno besedo omenila psihoanalize. Niti Freuda, niti Lacana.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE