Kolumne

O, država, sveta pomagalka! V čem je torej prednost turizma pred kulturo?

28.5.2020 / 06:10 Komentiraj
»Bi morala vlada tudi za obisk kulturnih prireditev izdati bone?« — Bog nas obvaruj! Bistroumni nesmisel! Niti slučajno!

Evropska poslanka Romana Tomc (SDS/EPP) si je že v naslovu zadnjega zapisa na svojem blogu zastavila vprašanje: Bi morala vlada tudi za obisk kulturnih prireditev izdati bone?.

Če prav razumem go. Tomc, je vprašanje v vsakem primeru retorično: seveda ne, če gre za produkcijo »kulturnikov, ki so žalitev za slovensko kulturo« oz. »ustvarjalcev, ki mislijo, da mora država financirati vsako njihovo izražanje, čeprav prav nikogar ne zanima« — in seveda ja, če gre za produkcijo »tistih, ki bi [si] resnično zaslužili podporo in priznanje za njihov prispevek k slovenski kulturi«.

Bistroumni nesmisel

Če bi vlada državljanom slučajno res podeljevala vavčerje za kulturne prireditve (in druge izdelke in storitve), potem bi po logiki Romane Tomc — in po njenih ali vsaj njenim podobnih kriterijih — morala

»Tudi v tem je prednost turizma pred kulturo. Ker je kljub cenovni in tipski različnosti znotraj istega, za nikogar problematičnega spektra.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE