Kolumne

NPZ in matura sta izredno stanje: Šolski sistem in družbena pričakovanja

10.6.2022 / 06:05 Komentiraj
Starši bodo na družbenih omrežjih objavljali odlične ocene svojih otrok. Svojih spričeval si seveda ne bi upali razkazovati.

Biti v vrtincu formalnega izobraževanja pomeni sprejeti boj za ocene. Za številke, ki učencem, dijakom, deloma tudi študentom prinašajo olajšanje. Ta neusmiljeni boj se ob koncu šolskega in študijskega leta še stopnjuje. Pogosto celo do razsežnosti, ki vodijo v stres in načenjajo duševno zdravje. Ta stres zaznamuje tako šolnike kot šolajoče se in starše, načeloma celotne družine. NPZ in matura sta izredno stanje.

Kompleksen problem

Z vrednotenjem znanja ni nič narobe. Izobraževalne ustanove rabijo merljive indikatorje. Tudi šolajoči se rabijo povratno informacijo o svojem znanju. Toda skrb vzbujajoče je dejstvo, da otroci in mladina in njihovi starši doživljajo konec šolskega leta vse težje in težje.

Srhljiva je misel, da se je v zadnjih letih izrazito povečalo število urgentnih napotitev na pedopsihiatrijo. Napotitve na pedopsihitarijo so v zadnjih letih v porastu, še posebej v pomladnih mesecih.

Posploševati sicer ni mogoče. Za povečanje duševnih...

”Srhljiva je misel, da se je v zadnjih letih izrazito povečalo število urgentnih napotitev na pedopsihiatrijo.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE