Kolumne

Nož in vrat: Če ne vemo zakaj, tudi ne moremo vedeti kako.

28.10.2020 / 05:10 Komentiraj
Nič ne more opravičiti sovraštva in nasilja. Toda dejstvo je, da se v Franciji del mlade generacije obrača proti družbi.

V petek, 16. septembra, popoldne je bil v bližini srednje šole v pariškem predmestju Conflans-Sainte-Honorine, na kateri je poučeval zgodovino, zemljepis in državljansko vzgojo, na grozljiv način umorjen 47-letni profesor Samuel Paty. S kuhinjskim nožem ga je obglavil 18-letni Abdoullakh Abouyedovitch Anzorov, v Rusiji rojeni Čečen, ki je od šestega leta živel v Franciji.

Po morilčevih besedah, objavljenih na družabnih omrežjih, so bila povod za umor profesorjeva predavanja o svobodi govora, med katerimi je učencem pokazal tudi karikature preroka Mohameda.

Francija je v šoku. Čeprav seveda še zdaleč ne gre za osamljen dogodek — država je v zadnjih letih doživela več terorističnih napadov, v katerih je bilo umorjenih nad dvesto ljudi —, je javnost ob umoru učitelja pretresena morda kot še nikoli prej. Francija je zgrožena zaradi grozljivosti zločina in izgube človeškega življenja, a tudi zato, ker je šlo za napad na institucijo.

Zborovanje v spomin profesorju Samuelu Patyju. — [Fotografija: EPA]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE