Kolumne

Novo! DG Pop Out: Predlog za Generalni direktorat EU za boj proti populizmu

14.11.2019 / 06:05 Komentiraj
Kompromis med popuščanjem populizmu in ohranjanjem avtoritete. Ursula obdrži ime, komisarju pa dodeli nove pristojnosti.

Sestaviti Evropsko komisijo ni mačji kašelj. Vsakih pet let mora mandatar porazdeliti resorje, ki pa jih ne določa logika pristojnosti komisije, temveč število držav članic. Poleg tega ima predsednik EK precej omejene možnosti pri izbiri sodelavcev. Bolj ali manj je namreč odvisen od kandidatov, ki jih izberejo države članice in potrdi Evropski parlament.

To je približno tako, kot če bi nogometni selektor moral sestaviti ekipo iz osemindvajsetih igralcev, ki si jih ne bi izbral sam, poleg tega pa bi morali biti vsi ves čas na terenu — in še bi po možnosti morali vsi igrati v napadu.

Resorji Evropske komisije pogosto dajejo vtis, da so nelogični in umetno ustvarjeni. Večji del vpliva je zato v rokah neizvoljenega birokratskega aparata. Z vidika demokratične legitimnosti EU je to vprašljivo, z vidika minimalne učinkovitosti pa — ob danem institucionalnem ustroju EU — neizogibno.

Zagnano in z domišljijo

Novoimenovana predsednica

Margaritis Schinas, pred Junckerjev portparol, v prihodnje pa komisar za zaščito našega evropskega načina življenja.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE