Rubrike

Novi Ohler: Die Rote Kapelle proti Tretjemu Rajhu [odlomek iz knjige]

15.5.2022 / 06:10 Komentiraj
Ni vsaka ljubezenska zgodba tudi politična zgodba. Toda zgodba Harra Schulze-Boysna in Libertas Viktorie Haas-Heye vsekakor je.

Norman Ohler, avtor mednarodne uspešnice Popolna omama: Droge v tretjem rajhu, še naprej raziskuje obdobje nacizma. Tokrat je pod naslovom Harro in Libertas po resnični zgodbi ustvaril literarni portret zakonskega para Schulze-Boysen — Harro in Libertas (rojene Haas-Heye) —, ki sta s široko razpredeno mrežo liberalno usmerjenih Berlinčanov kljuboval Hitlerju in širjenju nacizma.

Harro je bil kot izdajatelj kulturne revije Der Gegner aretiran že leta 1933. Od zapora (in mučenja) naprej Harro snuje upor. Ko leta 1934 spozna Libertas iz stare plemiške družine, to srečanje ni usodno le za njiju. Postopoma zraste odporniško omrežje — Die Rote Kapelle, kot jih imenuje Hitlerjeva obveščevalna služba —, ki se zoperstavi nacističnemu nasilju, podpira preganjane Jude in politične nasprotnike Tretjega rajha, distribuira letake in izvede spektakularno akcijo lepljenja lepakov. Med več kot sto petdesetimi člani so delavci, uradniki, intelektualci, umetniki. Staro...

”Poleti in jeseni leta 1942 sta bila Harro in Libertas aretirana in na isti dan usmrčena.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE