Kolumne

Novi moralizem je pravičniška politična korektnost plus opravljiva tercialnost

12.1.2022 / 05:10 Komentiraj
Možina ni hotel reči, da Počivalškova nova strankarska priležnica ne čuti diskrepance med biološkim in sociokulturnim spolom.

Ta teden mi je v oči padel arhaizem Jožeta Možine, ki je publiko TVS osrečil z intervjujem s predsednikom Državnega sveta. V napovedniku je gosta označil kot — take a wild guess! — “možatega”.

Tega opisa ne razumem. Razen iz medijev gospoda Kovšce ne poznam, zato ne vem, ali je res virilen. (Tujka “virilen” mi je ljubša, ker ni iz Levstikovih časov in ker lahko opiše tudi tiste današnje moške, ki “možatim” moškim najbrž niso všeč.)

Kovšca je očitno moškega spola. Ampak Možina ni hotel reči, da Počivalškova nova strankarska priležnica ne čuti diskrepance med svojim biološkim ter svojim socialnim in kulturnim spolom. Tudi prav. (Čeprav ne vem, zakaj je to treba razlagati o politiku njegove baže.)

Kaj torej? Ali Kovščeva reklamirana možatost pomeni, da zgleda kot moški, se obnaša kot moški, se nosi kot moški? Da je močan in korpulenten kot moški? Da ima moško strukturo osebnosti, moški način razmišljanja?

Signalizacija

Ah, že vem!...

Škof Anton Mahnič (1850–1920), oster kritik sodobne literature in nravi, eden od (nenamernih) pobudnikov kulturnega boja oz. ”ločitve duhov” med tako imenovanimi klerikalci in liberalci.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE