Kolumne

Nova realnost je že dolgo politična korektnost

29.6.2021 / 06:05 Komentiraj
Znanec homoseksualec mi je večkrat rekel: “Jaz nisem noben gej. Jaz sem peder! In to ponosen!” Tudi prav. Vsakemu svoje.

Ko danes govorimo o “novi realnosti”, večina govori o življenju v času kovida-19. Mene pa moti nekaj drugega. Tista druga “nova realnost”, ki traja že zadnjih deset, petnajst let.

Govorim o “politični korektnosti”.

To je zame precej mučno. Danes moraš biti hudičevo previden, da ne bi koga užalil. V četrtek sem na Facebooku objavil en sporen zapis. Po pričakovanjih je bila reakcija kar burna. Priznam tudi, da sem tisti dan morda preveč dosledno upošteval priporočilo NIJZ, da naj uživamo veliko tekočine, ampak v bistvu je moj zapis imel point.

Omenjati nežnejši spol kot “pičke” je v teh časih bogokletno, vulgarno in še kaj. Moram pa javno priznati, da vse od najstniških let pa tja do srede tridesetih nisem uporabljal drugega izraza. Tako smo se pač moški menili med sabo. Ta beseda ni bila nikoli mišljena žaljivo in slabšalno. Žensk seveda nismo s tako nagovarjali direktno, ampak ko jih ni bilo zraven, smo uporabljali ta izraz.

Šiptarji in...

“Da zdaj prihajajo iz naftalina 60, 70 in več let stare dame in obtožujejo ostarele filmske igralce in rokerje, kako da so jih 150 let nazaj posilili, je pa tudi pretirano.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE