Kolumne

Nova medijska zakonodaja v dobi všečkov

17.7.2020 / 06:05 Komentiraj
Spremembe so nujne. Brez njih bomo na škodi vsi: novinarstvo, medijska industrija, državljanke, državljani — in demokracija.

Večina mojih tekstov se nanaša na medije nasploh, medtem ko sem se profesionalno, raziskovalno in strokovno največ ukvarjala s televizijo. Pa vendar imam cmok v grlu, ko razmišljam o medijski sceni v Sloveniji. Na žalost bo vsaka strokovna ocena prepoznana kot politična.

Pogled na radiotelevizijo je v Sloveniji pogled za ali proti. Za levico ali proti njej in za desnico ali proti njej. To me skrbi. Danes ni mogoče izreči nobene resne strokovne ocene, ne da bi ti pripisovali strankarsko pripadnosti. Čeprav govorimo o enem od res pomembnih temeljev naše demokracije. Javni interes in javni servisbi morala biti daleč od politike in političnih akterjev. Mediji jih morajo podrobno, a z distanco opazovati, preučevati — in meriti z vatli, ki veljajo za vse enako.

John Reith: »To inform, to educate, to entertain.«

Glede na moje delo od študentskih let do danes bi zanikala samo sebe, če bi začela trditi, da javnega servisa v obliki javne radiotelevizij

“Pogled na radiotelevizijo je v Sloveniji pogled za ali proti. Za levico ali proti njej in za desnico ali proti njej. To me skrbi.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE