Kulumne
#desnica #notre-dame
Notredamska zvonarja Grims in BMZ in simbolni konec evropske civilizacije
Logo 07.05.2019 / 09.47

Bog je narode pravično obdaril z neumnostjo. Z njo je pravično obdaril tudi vse politične opcije. Razlike so v kulturi.

Charles Laughton v vlogi notredamskega zvonarja Quasimoda v filmu iz leta 1939. — [Fotošop: Fokuspokus.]

Res bi bilo čudno, če kak slovenski desničar enkrat za spremembo ne bi pojasnil nekega dogodka kot posledico zarote oz. dejanje skritih ali zamolčanih mračnih sil.
Tako je v zvezi s požarom v katedrali Notre-Dame Branko Grims objavil:
»Uradno nesreča? Krščanska Notre[-]Dame je že bila žrtev napada islamistov. Evropa si zatiska oči pred spopadom civilizacije in barbarstva, ki na njenih tleh vse bolj plamti. Plameni, v katerih izginja Notre Dame, Naša Gospa, so zato simbolni konec veličastne evropske civilizacije!«
Poleg tega, da je član SDS, je Grimsova edina olajševalna okoliščina, da ni bil edini na svetu, ki je že vnaprej in brez dokazov vedel, da so požar podtaknili islamski skrajneži.
Po drugi strani pa je zanj obremenilna okoliščina, da je poslanec. Privrženci teorij zarot so drugje po svetu marginalni lunatiki, ki jih nihče ne jemlje resno, niti niso na resnih položajih. Razen v Sloveniji.

Norci so povsod

Norci so povsod. Bog je narode pravično obdaril z neumnostjo. Z neumnostjo je pravično obdaril tudi vse politične opcije. Razlike sta šele pozneje ustvarili kultura in politična kultura. Še posebej velike seveda v Sloveniji.
Grims pa ne samo ni bil edini na svetu, ki je takoj vedel, za kaj gre. Tudi v Sloveniji ni bil edini. In tudi med tako imenovanimi pomembnimi, uglednimi, spoštovanimi in upoštevanimi Slovenci ni bil edini.  Eminentni pravnik in intelektualec dr. Boštjan M. Zupančič o tem požaru ve še več kot Grims. In ima za razliko od njega celo dokaze! Takole je odgovoril BMZ komu drugemu kot Marjanci Scheicher in kje drugje kot na Novi24TV:
»Na […] ostrešju ni bilo nobene električne napeljave. Videli smo lahko tudi gospoda, ki se sprehaja gor in dol po enem od stolpov. Skratka, jasno je, da je prišlo do požiga. […] Gre za peti ali šesti zaporedni [požig cerkve].«
»Če je jasno, da je bil požar podtaknjen na dveh koncih, potem je jasno, da je bil požar podtaknjen. Za razumevanje tega tako ni potreben niti posnetek človeka, ki se je med gašenjem sprehajal po enem izmed stolpov.”

Stopnje neumnosti

Na prvi stopnji neumnosti je dokaz za požig že to, da so se nekateri hudobni muslimani — ali celo hipersekularni in/ali multi-kulti Evropejci — javno veselili krščanstvu in evropski kulturi povzročene škode in njene simbolike.
Na drugi stopnji neumnosti rabimo racionalne, deduktivne, navidez celo empirične dokaze.
Če bi BMZ kdaj gledal ameriške kriminalke ali sodne drame, bi lahko vedel, kaj je to »circumstantial evidence«, in da se je na sodišču treba znati natančno izražati. 
»Gospod, ki se je sprehajal gor in dol«? — Ne. Nekomu, ki ga ne poznamo in ga vidimo samo od daleč, ne rečemo »gospod«, temveč »človek« ali »mož«, »moški«. Niti se ni »sprehajal«, temveč je hodil. In to ne »gor in dol« (in niti »sem pa tja«), temveč je šel po ravnem v eno smer (proti vogalu južnega zvonika). 
Tretja, najvišja stopnja neumnosti pa je deduktivno sklepanje, da je »jasno, da je bil požar podtaknjen«, če je bil »podtaknjen na dveh koncih«.
Predvsem pa: ker je bil prezaposlen z udeležbo v oddaji Nove24TV, BMZ najbrž ni imel časa, da bi našel in si ogledal tudi nepredelani, neponarejeni video, iz katerega je nastal ta fake, ki si ga je ogledal sam in skočil na glavo naravnost v preuranjen zaključek.
Za božjo voljo! Sploh ne gre za človeka s turbanom in v belem kaftanu, kot so »gospoda« videošopali, temveč za gasilca s svetlečo čelado in v fluorescentno rumenem kombinezonu! Čisti fake!
BMZ tudi pravi, da je »v zadnjih dveh letih v Franciji in Belgiji prišlo do porasta napadov na katoliške cerkve«.
To ni res. Lani je bilo v Franciji profaniziranih ali vandaliziranih 875 cerkev, predlani pa 1.045. Čez sto cerkev (od skupaj 42.258) je vsako leto prijavilo kraje. Storilci — če jih policija prime — so v glavnem objestneži, katerih motive v Franciji pripisujejo »militantnemu«, »funadamentalističnemu sekularizmu«.

Spodobi se biti bedak

Če bi družbena omrežja obstajala že leta 2001, bi na 11. september danes gledali popolnoma drugače. Teorija zarote, da so napade inscenirale mračne ameriške politične sile same in jih podtaknile mohamedanskim džihadistom, bi v tem primeru veljale za enako kredibilne kot tisto, kar so pokazale preiskave.
In če bi Twitter in Facebook obstajala že leta 1969, bi bile za lase privlečene trditve marginalnih lunatikov, da lunarni modul nikoli ni pristal na Luni, temveč da so posnetki pristanka in izkrcanja v resnici samo v Nevadi posnet fake, enako legitimno kot prepričanje, da sta bila Armstrong in Aldrin res tam gor.
Kakorkoli že, požar v pariški katedrali je v ljudeh sprožil marsikakšne reakcije. Marsikdo je reagiral samo zato, da bi reagiral. Ker se je spodobilo. Ker se na družbenih omrežjih danes vse spodobi. Biti patetičen. Biti ciničen. Biti pameten, čeprav nisi. Se jokati. Relativizirati. Itd.
Hudo je bilo to spremljati. Toda največji bedaki so s svojim famoznim občutkom ogroženosti in talentom za hudobijo in neumnost izpadli spet desničarji.

Charles Laughton v vlogi notredamskega zvonarja Quasimoda v filmu iz leta 1939. — [Fotošop: Fokuspokus.]
NAROČI SE
#desnica #notre-dame
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke