Kulumne
#ProPlus #CME #Kellner
Not so fast, Janez: Desničarsko veselje ob prodaji Pop TV je preuranjeno
Logo 09.10.2020 / 06.10

Čakamo pa, da mnenje o novem lastniku Pro Plusa in implikacijah za svobodo govora pove tudi dr. Marko Milosavljević s FDV.

Petr Kellner (1964), najbogatejši Čeh, 68. na svetovni lestvici najbogatejših, novi lastnik Pro Plusa.

Slovenski desničarji si že manejo roke. Evropska komisija je Warnerjevi materi AT&T odobrila prodajo večinskega deleža v Central European Media Enterprises (CME) češkemu milijarderju Petru Kellnerju oz. njegovi PPF Group (První privatizační fond) za 1,1 milijarde dolarjev (934.579.439€). Tako je Nova24TV.si ob novici privoščljivo napovedala »konec fake newsa«. Tega se seveda niso sami spomnili, ampak jim je na pladnju serviral njihov šef deska v senci: »Največjo opozicijsko stranko @24ur Pop TV so pravkar prodali.« — in na tvit prilepil zanj nenavadno prijaznega smeškota.
Ne morem verjeti! Naš predsednik vlade bere The Hollywood Reporter!
Not so fast, Janez!

Ne čisto na tekočem

Janša pa očitno ni čisto na tekočem. Petr Kellner — sicer najbogatejši Čeh (in 68. na svetovni lestvici milijarderjev) — se je na Češkem nedavno znašel v kontroverzi zaradi »prokitajskih aktivnosti«. PPF Group ima poslovne interese na Kitajskem, zato je finančno podprl obsežno PR akcijo kitajske partije za izboljšanje imidža na Češkem, za nameček pa še nov sinološki think tank.
To je sicer navzkriž s konservativnimi prizadevanji češkega predsednika vlade Andreja Babiša — drugega najbogatejšega Čeha —, našega nedavnega blejskega prijatelja.

Politična in senzacionalistična radikalizacija

Desničarsko navdušenje nad češkim prevzemom CME in posledično Pro Plusa (Pop TV, Kanala A) je preuranjeno. Domnevati, da bo nova lastniška metla uravnotežila uredniško politiko Pop TV in jo po vzoru metlinega premiera naredila bolj prijazno domačim oblastnikom in kao objektivno, je smešno in naivno.
Zadeva je bizarna tudi s stališča gospodarske konfrontacije med ZDA in Kitajsko in tistimi, ki so se hočeš-nočeš znašli vmes. Tako Češka kot Slovenija sta na znameniti Pompeovi 5G turneji po Srednji Evropi potegnili z ZDA in dali košarico Huaweiju. Za ameriškega državnega sekretarja — posledično pa tudi za Anžeta Logarja — je Petr Kellner tako rekoč »die gelbe Gefahr«. Rubio tudi obtožuje Kellnerja, da eno od njegovih telekomunikacijskih podjetij v Srbiji gradi 5G omrežje s Huaweijem.
Čakamo, da svoje mnenje o novem lastniku Pro Plusa in implikacijah za svobodo govora, ki jih bo to potegnilo za sabo, pove še dr. Marko Milosavljević s FDV.
Sam pa pravim, da se na Pop TV in na Kanalu A ne bo spremenilo nič (bistvenega). Politična in senzacionalistična radikalizacija njihovega informativnega programa se bo nadaljevala, kot da se ni nič zgodilo — dokler bo to pač zagotavljalo primerno gledanost za toliko in toliko oglasnih prihodkov. Teh pa seveda ne bo nikoli (več) dovolj. Tako da se nikomur ni treba bati — ali veseliti —, da se bo karkoli spremenilo.

NAROČI SE
#ProPlus #CME #Kellner
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke