Kulumne
#davki #normiranci #s.p.
Normiranci nismo volili Janše. Zdaj pa preveč ugodnosti, premalo davkov?
Logo 25.09.2022 / 06.10

Sindikati in vlada se razglašajo za naše rešitelje. Toda za normirane espeje bi največ naredili, če bi nas pustili pri miru.

“Lahko bi še danes imela redno službo v poslovnem sistemu in delala od osmih do štirih in nato za seboj zaprla vrata.”

Zaupala vam bom to skrivnost, ker mi postaja žal, da sem se tako odločila. Prvotno navdušenje se je spremenilo v obžalovanje.

Sem pač verjela v nekoga. Kljub svojim letom in izkušnjam sem ponovno — kot slepa kura — zaupala človeku, ki ga nisem poznala. V prepričanju, da so ljudje v svojem temelju dobri. Pretental me je s svojimi sodelavci in z lepimi, pomirjujočimi besedami in obljubami. Predvsem pa so bili vsi ti drugačni od tistih, ki so obljube dajali pred njimi in pri čemer so bili ti prejšnji pogosto žaljivi, nemalokrat vulgarni, primitivni, nespoštljivi. A komaj sem te nove dobro spoznala, so se že spravili name.

Sistem normiranih stroškov

No, ne samo name, če sem poštena. Tak zapis bi danes lahko pisalo okoli 60 tisoč podjetnikov, ki so iz takšnega ali drugačnega razloga šli na svojo podjetniško pot in si zaradi narave dela izbrali sistem normiranih stroškov.

Ta je primeren za tisti segment espejev, ki opravlja storitveno dejavnost, predvsem prodaja svoje intelektualno znanje, pri čemer ima nizke materialne stroške delovanja.

Sama sem espejestvo pred skoraj devetimi leti izbrala načrtno in po zdravi pameti. Lahko bi še danes imela redno službo v poslovnem sistemu in delala od osmih do štirih in nato za seboj zaprla vrata. A sem si po letih korporativnih omejitev — in ob šefu, s katerim nisva bila za skupaj — želela na svobodo.

Kaj pa tisti, ki so bili to pot prisiljeni izbrati, ker druge možnosti niso imeli? Zanje je bila to morda edina rešitev za preživetje, za pobeg pred negotovostjo preživetja, pred bedo in revščino.

Davek na znanje

Normirani espeji imamo baje preveč ugodnosti in plačujemo premalo davkov. Davkov na svoje znanje. Na edino bogastvo, ki ga v tej podjetniški vlogi lahko prodajamo. Nekateri menijo, da smo zato lumpi. Da izkoriščamo ugodnosti in sistem.

Drugi so prepričani, da nas je treba rešiti, saj da smo prisiljeni v espejevstvo in da smo v bistvu prekarni delavci, ki jih naročniki in kupci izkoriščajo.

Veliko je teh, ki se opredeljujejo za naše rešitelje. Toda za nas bi največ naredili, če bi nas pustili pri miru.

Povrhu vsega pa bi ti naši skrbniki radi dosegli, da bi bila naša dejavnost bolj primerljiva z drugimi oblikami zaposlovanja. Prosim vas!

Po točkah

Kako je lahko espejevstvo sploh primerljivo z redno službo? To lahko reče samo nekdo, ki nikoli ni delal v zasebnem sektorju. Kako izenačiti pravice redno zaposlenih z lastnikom espeja? Nemogoče.

1. Za svoje obveznosti odgovarjamo z vsem svojim premoženjem, hišo, stanovanjem, zemljo, prihranki … Kateri zaposleni v redni službi nosi takšno odgovornost?

2. Registrirani smo pri Ajpesu in moramo voditi svoje računovodstvo. Redno zaposlenim tega ni treba.

3. Bolniške odsotnosti redno zaposlenih najprej krije delodajalec, nato pa ZZZS. Pri nas, espejih, si moramo prvi mesec bolniške plačati sami. Ni pomembno, ali smo delali ali ne, ali smo kaj zaslužili ali ne.

4. Espeji si ne moremo izplačati regresa in božičnice, medtem ko so redno zaposleni teh ugodnosti deležni. In to celo dohodninsko neobremenjene.

5. Za nas ni jubilejnih nagrad, dodatkov za delovno dobo, stalnost zaposlitve, za nadure, nedeljsko, praznično ali nočno delo.

6. Ko gremo na dopust brez regresa, ga moramo preživeti s tem, kar smo zaslužili pretekli mesec.

7. Če nam posel zašepa in je treba krizni čas premostiti z ukrepi, ki so na voljo redno zaposlenim, se ne moremo poslati na čakanje ali delati po skrajšanem delovnem času.

8. Če gre naš espe cugrunt, se ne moremo odpustiti z odpovednim rokom in z zakonsko določeno odpravnino, ki sicer pripada redno zaposlenim

9. Če se želimo prijaviti na Zavod za zaposlovanje in tam dobiti vsaj nekaj nadomestila, moramo zapreti svoj espe in se izpisati iz poslovnega registra.

Razumi, če moreš

V času gospodarske krize 2008–13 je Ministrstvo za delo spodbujalo tiste, ki so izgubili posel, s subvencijami za prehod v samozaposlovanje. Sindikati so takrat temu ostro nasprotovali, češ, to delodajalce spodbuja k odpuščanju. Veliko delodajalcev je zaposlilo odpuščene delavce nazaj kot espeje, pri čemer so se otresli plačila vrste zgoraj naštetih obveznosti.

No, tokratne davčne spremembe, ki so v škodo normiranim espejem, je vlada izpeljala prav ob podpori sindikatov. Da nam gre predobro, pravijo. Razumi, če moreš.

Nisem volila Janeza Janše. Kazen za to je prišla z druge strani.

NAROČI SE
#davki #normiranci #s.p.
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke