Revija

Nolan, Villeneuve vs. Lynch: Če mislite gledati Dune, ne počnite tega doma

16.11.2021 / 05:05 Komentiraj
Novi Peščeni planet — ta Vojna zvezd za odrasle — je vizualno impresiven, vendar mrakobno-sterilna estetika zna koga odbiti.

Naš anonimni filmski kritik se loti znanstvene fantastike in okolice.


 

Peščeni planet (Dune, 1984) je edini Lynchev film, ki ga nisem gledal. Nisem edini. Film velja za precejšen flop, pa čeprav ga je posnel v izvrstnem ustvarjalnem obdobju, med kultnima Človekom slonom (1980) in detektivsko-freudovskim trilerjem Modri žamet (1986). 

Privržencev mu vseeno ne manjka, praviloma iz guilty pleasure vzgiba: na platformi Letterboxd — nekakšnem hipsterskem IMDb-ju — lahko preberemo, da gre za “fascinantno polomijo” in za “nesrečo, od katere ne moreš odlepiti oči, primerljivo z dogajanjem v neklearki, ki jo dobi v upravljanje trop opic”.

Nesreča je še toliko večja, saj je bil v igri za režijo tudi Ridley Scott, specialist za tovrstne spektakle. Sreča v nesreči pa je, da je Scott namesto tega posnel Iztrebljevalca (Blade Runner, 1982).

37 let

Sedemintrideset let po spodletelem poizkusu ekranizacije prvega od šestih romanov iz znanstvenofantastične sage o...

37 let po Lynchevem flopu je zdaj tu Villeneuve. Dune je bil posnet v Združenih arabskih emiratih. — [Fotografija: Warner Bros]

NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE