Revija

Nina in Matevž Granda (1.): Če bi še enkrat začenjal, bi se učil od njiju

30.6.2021 / 06:05 Komentiraj
Saj ni res, pa je: tiskana smart revija o arhitekturi ima 3000 naročnikov. Toliko kot Razgledi in Pogledi ob ukinitvi SKUPAJ.

Nina in Matevž Granda sta arhitekta. Mož in žena. Izdajatelja in urednika revije Outsider. Outsider je “revija, ki presega meje”, in verjetno edina periodična publikacija v slovenščini ta hip — vsaj nišna, intelektualna, smart —, ki jo je vredno brati. O arhitekturi in o še marsičem.

Matevž je ob launchu Outsiderja leta 2015 manifestativno pojasnil:

“Živimo v času polarizacije. Mediji in politika razdvajajo ljudi v dve nasprotujoči si skupini. Še tako kompleksno vprašanje se slej ko prej zbanalizira in ujame v ideološki kontekst ene ali druge strani. Takšen diskurz ni konstruktiven. Outsider se zato postavlja izven ideoloških okvirjev. Ne priznava delitev, ki nam jih vsiljuje sistem. Odpira vprašanja, ki presegajo meje teh delitev.”

“In čeprav je Outsider v osnovi revija o arhitekturi, presega tudi lastne meje. Ne moremo namreč govoriti o arhitekturi, če ne govorimo

Nina in Matevž sta mislila, da Vodnjan njun pied-à-terre, za distanco od Bežigrada, toda korona pa je to postavila na glavo. Zdaj sta v glavnem v Vodnjanu. S tremi otroki vred. — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE