Rubrike

Niko Grafenauer se spominja: “Iz materine smrti vstali sin.” [odlomek iz knjige]

19.12.2021 / 05:05 Komentiraj
Življenjska zgodba enega zadnjih velikanov slovenske poezije modernizma, pesnika za otroke in soustanovitelja Nove revije.

Kritičarka in pesnica Tina Kozin je z literarnim urednikom Urbanom Vovkom lani začela obiskovati Nika Grafenauerja na njegovem drugem domu na Joštu nad Kranjem. Iz njegovih posnetih in pretipkanih spominov je pod naslovom Niko Grafenauer: Plasti odzidanih daljav nastala njegova (avto)biografija.

Avtorica je iz spominskih seans — ki jih je prekinjala pandemija in jim narekovala fragmentarno obliko — povzela življenjsko pripoved o pomembnih etapah v Grafenauerjevem privatnem in pesniškem, pa tudi družbenem življenju in jo s pričevanji njegovih sopotnikov povezala v fascinantno branje o enem zadnjih velikanov slovenske poezije modernizma — pa tudi pesnika za otroke, prevajalca in nenazadnje soustanovitelja Nove revije. Plasti odzidanih daljav so pravkar izšle pri Beletrini.

Niko Grafenauer: Plasti odzidanih daljav

Včasih je bila navada, da so, če se je le pokazala priložnost, s številnimi otroki obdarjeni kmetje dajali punce od hiše, če le mogoče h kakšnim...

”Pri 37 letih, ko je rodila že šest otrok, se je moja mati Frančiška, ki je nikoli nisem poznal, odločila, da spravi na svet še mene. Čeprav so ji zdravniki dopovedovali, da s tem ogroža svoje življenje.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE