Kulumne
#škof #nika zorjan #cerkev #pop
Nika Zorjan in RKC: Cigo-migo-grško-dalmatinska-country štanca
Logo 07.06.2022 / 06.10

Domnevna blasfemija niti ne bi bila vredna pozornosti, če ne bi bilo nerodno, kaj vse lahko velja v Sloveniji za blasfemijo.

"Saj ne, da bi od lokalnih pop artistov pričakoval, da se bodo delali, kot da so Pussy Riot — ampak to je vendarle presmešno — in preveč nenevarno."
Izjava
SŠK

“Slovenska pevka je v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti posnela video vsebino, ki zaradi vsebine nikakor ne sodi v cerkveno okolje in krši svetost prostora ter sakralni namen cerkve.”

“Pri tem je prišlo do širjenja negativnih stereotipov in smešenja zakramenta poročnega obreda, duhovniške službe in vere kot pomembne vrednote.”

O. Moj. Bog. Zakaj so farji tako brez smisla za humor?

“Slovenska pevka”

“Slovenska pevka” — kot resda ne preveč znano Niko Zorjan nekoliko prezirljivo imenuje soboški škof Štumpf — je v tamkajšnji cerkvi posnela del svojega videa z naslovom 1, 2, 3. Gre pa takole (da ne povzemam preveč): dekle pride v cerkev v poročni obleki, svati so že zbrani, tudi duhovnik je že pripravljen, potem pa se nekaj — nič takega — zgodi, nakar začne plesati. Svatje se ji pri tem pridružijo, duhovnik pa sprva sicer nič ne šteka, vendar začne počasi tudi on plašno in nerodno migati.

Skratka, nič pohujšljivega. Wannabe prisrčno. Mamike in tetike in majhne punčke posnemajo starletino koreografijo. Vsi so srečni in veseli. Ne morejo si kaj, da se ne bi poveselili celo v cerkvi. Res pa je, da nesojena nevesta odvrže poročno obleko in se ekshibicionira v vročih hlačkah iz jeansa in kavbojskih škornjih.

Pa saj ne, da bi bila napol gola ali da bi delala vulgarne kretnje. Saj veste, kakšne so slovenske pridne punce v pop kulturi. Kak ženski atribut že-že pokažejo — ampak decentno.

Averzija do pop kulture

Nejevolja cerkvenih dostojanstvenikov zaradi domnevno blasfemičnega videa ima podlago verjetno v škofovi radikalni averziji do takšne in drugačne pop kulture. Štumpf se je namreč že lani proslavil z naslednjo ultrakonservativno izjavo po slabi uvrstitvi Ane Amen Aleluja Soklič na Evroviziji:

“Zakaj se Ani Soklič ni uspelo uvrstiti v finale? Zato, ker je pela o Jezusu. Sveti Duh ni hotel, da se pojavi na sceni, kjer v perje in nekaj trakcev odeto človeško meso poveličuje hudobnega duha in gnusobe, ob katerih se človeku naježijo lasje. Pesem Ane Soklič je bila preveč čista in lepa, da bi se znašla na evrovizijski razuzdanosti. Ne gre metati biserov v blato. Škoda jih je, ker se umažejo. Tam, kjer je nesnaga, je škoda belega oblačila.”

No, zdaj pa sta se Sodoma in Gomora teleportirali direkt v stolno cerkev sv. Nikolaja v Mursko.

Saj ni vredno omembe

Video Nike Zorjan je sicer zanič in v bistvu ni vreden omembe. Za začetek je popolnoma konfuzen in nekonsistenten. Glasbeno gledano gre za grško-dalmatinsko štanco, ki bi jo slovenskega popa nevešče uho prej pripisalo kaki Heleni Blagne. Ko pridejo namreč svatje iz cerkve, jim tam pričaka po vsem videzu sodeč (ker se jih pač ne sliši) ciganska muzika. In da bi bila stvar še hujša, se dogajanje v nadaljevanju preseli v nekakšen saloon, postlan s senom, predvsem pa seveda poln ljudi s kavbojskimi škornji in klobuki — ampak še vedno na grško-dalmatinsko štanco.

Preveč nenevarno

Videa niti ne bi posebej omenjal oz. opisoval, če mi ne bi bilo nerodno, kaj lahko velja v Sloveniji za blasfemijo. In to velja za obe sprti strani.

Grozno je, da najbolj nedolžen, četudi artistično brezvezen, predvsem pa duhovno povsem neprovokativen video sproži tako burne reakcije. To dokazuje samo dvoje: da tako kot Cerkev nima občutka za to, kar se dogaja okrog njih, tudi izvajalci po drugi strani niso sposobni za kaj več kot za prijazno otopelo, ready-made, konfekcijsko blasfemičnost.

Saj ne, da bi od lokalnih pop artistov pričakoval, da se bodo delali, kot da so Pussy Riot — ampak to je vendarle presmešno — in preveč nenevarno.

NAROČI SE
#škof #nika zorjan #cerkev #pop
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke